Dünün ve bugünün gündemi e-postanıza gelsin.
0,00 ₺

Sepetinizde ürün bulunmuyor.

1908 Devrimi’nin artçı sarsıntıları

İTTİHADCILARIN REJİM VE İKTİDAR MÜCADELESİ

Aykut Kansu’nun Tür­kiye siyasî tarihi lite­ratürüne önemli bir katkı olan 1908 Devrimi ki­tabının ardından, devrimin ilk beş yılında Osmanlı Dev­leti’nin siyasal hayatında ki dönüşümlere odaklanan yeni kitabı İttihadcıların Rejim ve İktidar Mücadelesi 1908-1913 adlı kitabı da İletişim Yayın­ları’ndan çıktı.

Kansu’nun eserinde 1908 Temmuz Devrimi’nden 1913’e dek yaşanan siyasal gelişmeler kronolojik biçimde 11 bölüm­de tartışılıyor. Kitap, esasen Kansu’nun 2000 yılında ya­yımlanan Politics in Post-Re­volutionary Turkey 1908-1913 başlıklı çalışmasının tercüme­si olsa da, önsözde bu edisyo­na eklemeler yapıldığı belir­tilmiş. Dolayısıyla Türkiyeli okurlar Avusturya-Macaristan İmparatorluğu’nda, Fransa’da, Almanya’da ve ABD’de neşre­dilen ve Türkiye’deki siyasal gelişmelerle ilgili haberlerin yer aldığı gazetelerle dergile­rin de gözden geçirildiği zen­ginleştirilmiş bir baskıyla kar­şı karşıyalar.

Kansu, kullandığı birincil ve ikincil kaynaklarla, 1908 Devrimi’nin ertesinde sosyal ve siyasal ortamın bir süre sonra sakinleşmediğini, ak­sine Türkiye’nin geleceğini etkileyecek mücadelelerin de­vam ettiğini gösteriyor. Yaza­ra göre, 23 Temmuz 1908’de İttihadcılar yalnız 1876’da ilan edilen Kanun-i Esasi’yi yeniden yürürlüğe koymak­la kalmadılar, ayrıca modern ve merkezî bir devlet yarat­mak amacıyla kapitalist üre­tim ilişkilerini geliştirerek ve parlamenter düzende işleyen bir iktidar yapısı kurarak “es­ki rejim”in sivil ve asker pa­şalar eliyle işleyen idaresini de kırmaya çalıştılar. İttihad­cıların kan dökerek kurdukla­rı bu yeni rejim uğruna, dev­rimi takip eden ilk beş yılda Fırka-i Ahrar ve Hürriyet ve İtilaf Fırkası gibi siyasî mu­haliflerinin yanı sıra, Hizb-i Cedid gibi kendi içlerinde­ki mutlakıyet taraftarlarıyla da mücadele etmeleri, yaza­rın ele aldığı temel meseleler arasında. Balkan Savaşı’nın siyasal alandaki en ciddi so­nucu olan Bâb-ı Âlî Baskını ve ardından kurulan yeni hü­kümet ise Kansu tarafından İttihadcıların monarşi yanlısı bakanları tasfiyesi olarak yo­rumlanıyor.

Fırka-i Ahrar’a karşı seçimleri kazanan İttihat ve Terakki’nin çoğunlukta olduğu Meclis-i Mebusan 17 Aralık 1908’de açıldı.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Devamını Oku

Son Haberler