Dimitrios Kalumenos (1912-2006), 1958’de sürgün edilene kadar İstanbul’da yaşayan, 18 yıl Rum Patrikhanesi’nin fotoğrafçısı olmanın yanı sıra Yunanistan merkezli birçok yayın organının ve Photo-Magazin adlı Alman dergisinin İstanbul temsilciliğini yapan bir gazeteci. Kalumenos’un Türkiye yakın tarihinin en yüz kızartıcı olaylarından birinin yaşandığı 6-7 Eylül 1955’te çektiği 1500 civarında fotoğraftan 60’ının bulunduğu albüm, olayların 60’ıncı yıldönümünde İstos Yayınları’ndan çıktı.
Türkiye’de ilk kez yayımlanan bu fotoğraflar Kalumenos’un 1966’da Yunanistan’da İngilizce ve Yunanca hazırladığı The Crucifixion Of Christianity (Hıristiyanlığın Çarmıha Gerilişi) kitabında da var. Ancak 1967’de Bakanlar Kurulu kararıyla kitabın Türkiye’ye sokulması ve dağıtılması yasaklandığı için fotoğraflar Türkiyeli okuyucuyla ilk kez buluşuyor.
Türkiye’den kovulduktan sonra “İstanbullu” lakabıyla anıldığı Yunanistan’ın en önemli foto muhabirlerinden biri olan Dimitrios Kalumenos’un hayatı da bu fotoğraflar yüzünden altüst olmuş. 28 Ocak 1958’de Yunan casusu olduğu gerekçesiyle sınırdışı edilen Kalumenos’un asıl “suçunun”, 6-7 Eylül’de çektiği bazı fotoğrafları yabancı basın organlarına vermesi ve olayların dünyada duyulmasını sağlaması olduğu biliniyor.
