Erken cumhuriyet döneminin önemli kalemlerinden Cahit Tanyol, 106 yıllık hayatına onlarca eser sığdırmış bir edebiyatçı-akademisyendi. İzmir’de öğretmenlik yaparken, 1930’lu yılların sonunda çıkarmaya başladığı Aramak dergisi “güzeli, iyiyi, gerçeği” arıyordu. Yazar-şair Hasan İzzettin Dinamo’nun hapisten çıkışta ona yazdığı mektup…
Gaziantep-Nizip doğumlu şair, yazar, sosyolog Cahit Tanyol (1914- 2020), Adana Öğretmen Okulu, Ankara Gazi Terbiye Enstitüsü Edebiyat Bölümü ve İstanbul Üniversitesi Felsefe Bölümü’nde okudu. Türkçe, edebiyat ve felsefe öğretmeni olarak Yozgat, Çorum, İzmir ve İstanbul’da eğitim kurumlarında çalıştı. 1946’da asistanlığa başladığı İstanbul Üniversitesi Felsefe Bölümü’nden, 1982’de bölüm başkanı ve profesör olarak emekliye ayrıldı.
Cahit Tanyol’un ilk şiirleri İsmail Habib Sevük tarafından çıkarılan Adana Mıntıkası Maarif Mecmuası’nda yayımlandı. Sonrasında Servet-i Fünun, İçtihat, Yenilik’te de yazı ve şiirleri yayımlanan Cahit Tanyol, İzmir Tilkilik’te ortaokul öğretmenliği yaptığı sırada Kemal Bilbaşar ve İlhan İleri ile birlikte Aramak isimli bir dergi çıkardı. “Güzeli, iyiyi, gerçeği aramak” amacından yola çıkan bu süreli yayın, İzmir’de 2 yıl boyunca yayımlandı. 1939 Nisan’ında çıkmaya başlayan bu edebiyat dergisi, İzmir’de önceleri Anadolu Matbaası’nda sonraları Yeniyol Basımevi’nde basılıyordu.
Toplam 16 sayı yayımlanan Aramak’ın Eylül 1940 tarihli 16. sayısında Cahit Tanyol’un “İzmir’e Veda” başlıklı bir yazısı ve “Mecmuamız, imtiyaz sahibimizin memuriyetinin İstanbul’a nakli dolayısıyla, Birinci Teşrin’den itibaren İstanbul’da çıkacaktır. Gelecek sayımızda yeni idare adresimizi bildireceğiz” diye bir ilan bulunur. Buradan da anlaşılacağı üzere, Cahit Tanyol 1940 sonundan itibaren sırasıyla Eyüp Ortaokulu, Taksim ve Haydarpaşa liselerinde öğretmenlik yapar; 1946’da asistan olarak İstanbul Üniversitesi’ne girer.
Kasım sayısı tüm Türkiye’de bayide ve web sitemizde!