Aralık
sayımız çıktı

Lydialı askerin sapanı, altın sikkeler ve Malazgirt

ARKEOLOJİ

Arkeoloji geçmişin arşivi, geç­miş zamanın laboratuvarıdır. Ülkemiz 10 binlerce yılı konu edinen bir kitap; höyükler, antik kent­ler, mezarlıklar ve kurganlar bunun sayfalarıdır. Her ilkbahar, arkeolojik kazıların yeniden başladığı ve mimari kalıntıların, küçük buluntuların ve çanak-çömleklerin toprağın altından gün ışığına kavuşturulduğu dönem­dir. Yaz gelince hızlanan çalışmalarla birlikte, herkesi yeni keşif haberlerinin heyecanı sarar.

2024’te Türkiye’deki kazılar olanca hızıyla sürerken, kimi arkeolojik mer­kezlerden gelen haberler yüzümüzü güldürür niteliktedir. Lydia Krallığı’nın siyasi yönetim merkezi Sardeis’in (Manisa-Salihli) 2700 yıllık surlarının yakınında, Perslerle yapılan Thymb­ra Savaşı’nda (MÖ Aralık 547) öldüğü düşünülen 2 Lydialı askerin iskeletine ulaşıldı. Daha da ilginci, askerlerden birinin avcunun içinde bir sapan taşı bulundu. Sapan taşı, çok büyük ihti­malle iki tutma kordonunun ortasın­da küçük bir deri alana yerleştirilip, elle düşmana fırlatılıyordu. Tarihsel arkeoloji çalışmala­rına değerli bir örnek olan bu obje, askerin kolu ile birlikte koruma altına alındı.

havadis-1
MÖ Aralık 547’de ölen Lydialı askerin avuç içinde bulunan sapan ve sapan taşları.
havadis-2
MÖ 5. yüzyıla tarihlenen altın sikkeler, paralı askerlerin maaş ödemesi için kullanılmıştı.

İzmir yakınlarındaki No­tion’da sıradışı bir arkeolojik keşif yapıldı. Pers Dönemi’ne ait bir evin tabanında gerçek­leştirilen çalışmalarda bir çömlek içinde çok sayıda altın sikke bulundu. MÖ 5. yüzyıl­da Sardeis’te darb edilmiş bu nadir sikkeler, Pers Darei­kos’u olarak adlandırılıyor. Uzmanlar altın sikkelerin pa­ralı askerlerin maaş ödemesi için kullanılmış olduğunu düşünüyor.

Bir diğer çarpıcı keşif haberi de Doğu Anadolu’dan geldi. Malazgirt savaş alanı arkeolojik çalışmaları sırasında Afşin Mahallesi’nde yapılan kazılarda, içinde 5 mezarın bulunduğu anıtsal bir yapı ortaya çıkarıldı. 1071’de Alparslan’ın komuta ettiği Selçuklu askerleri ile Türkmenlerden oluşan or­dunun Bizanslıları mağlup ederek Türk tarihinde yeni bir dönem başlattığı Malazgirt Ovası’ndaki bu yeni arkeo­lojik gelişme mezarların açılmasıyla birlikte daha da anlamlı hâle gelecek ve mezarların Türk şehitlerine ait olup olmadığı belirlenecek.

Şevket Dönmez

Bathonea: 6. yüzyıldan sağlık formülleri

havadis-3

Polonya’nın Ankara Büyükelçisi Maciej Lang ve İstanbul Başkonsolosu Witold Leśniak, Küçükçekmece’deki antik Bathonea şehri kazılarını ziyaret etti. Ziya­rete Avcılar Belediye Başkanı Utku Caner Çaykara, Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdür Yardımcısı Bülent Gönültaş ve arkeolog Zeynep Boz da katıldı. Kazılar, Kocaeli Üniversitesi’nden Prof. Şengül Aydıngün ve Polonya Bilimler Akademisi Arkeoloji ve Etnoloji Enstitüsü’nden Prof. Błażej Stanisławski’nin liderliğinde gerçekleşiyor. Bu yılki 10. kazı sezonunda, büyük bir liman, bir sağ­lık merkezi ve kutsal alanlar kompleksi (şehitlik-bir azizin mezarı ve bazilika) ortaya çıkarıldı. 6. yüzyılda büyük çapta yayılan veba, cüzzam, çiçek ve sıtma pandemileri sırasında Bathonea’da yürütülen eczacılık-tıbbi faaliyetler ve bunların izleri, günümüzdeki araştırmalar için de çok önemli.

Nesrin İçli