Hint yemeklerinin lezzet sırrı, hiçbir malzemenin diğerlerine baskın çıkacak şekilde kullanılmamasından kaynaklanıyor. Bu anlayış, Batı mutfaklarında malzemelerin birbirlerini tamamlayacak şekilde seçilip homojen bir lezzette birleşmesi amacından farklı. Dünyadaki 358 yiyecek malzemesinin 200’ünü bu anlayışla buluşturmuş bir mutfak.
Gastronomi üzerine sözüne pek değer verilen Fransız gastronom Brillat-Savarin (1755-1826), “Bana ne yediğini söyle, sana kim olduğunu söyleyeyim” demiş; ama kanımca çok iddialı konuşmuş. Getirin beyefendiyi Hindistan’a, eminim lafını geri alırdı. Acaba “sambar”, “rasam” ve “kootu” arasındaki farkı bilir miydi?
Batı dünyası Hindistan mutfağını ev yemeklerinin sonsuz çeşitliliği ile değil de lokanta mönülerinin Batı damak tadına uygun birkaç alelade yemeği ile tanıdığı için, bugün hâlâ Hint mutfağını “köri”den ibaret sanmak yanılgısı çok yaygın. Oysa yöresel özellikleriyle, birbirinden keskin hatlarla ayrılan birçok Hint mutfağı var.
Yüzyıllardan süzülüp gelen farklı mutfak gelenekleri var Hindistan’ın. Aynen ülke tarihi gibi malzemeler de tek bir yemeğin içinde katman-katman yerleşir, yerken damakta kat-kat açılır. Hindistan’da her şey renkli ve kat kat zaten; tapınaklar, giysiler, kokular, Tanrı ve Tanrıçalar, kastlar… Mutfak da kat kat.
Hint yemeklerinin lezzet sırrı, hiçbir malzemenin diğerlerinin lezzetini örtmeyecek ya da baskın çıkmayacak şekilde biraraya gelmesinden kaynaklanıyor. Yani yemeklerin kimyasal yapısı, Batı mutfaklarında birbirini tamamlayacak şekilde seçilen ve homojen bir lezzette birleşmesi amaçlanan yemeklerden farklı. Bu bakımdan hem çok alışılmadık hem de çok lezzetli geliyor bizlere. Dünya üzerinde kullanılan 358 adet yiyecek malzemesinin 200’ünü bu anlayışla birleştirmiş bir mutfak anlayışından bahsediyoruz.

#tarih’in Mayıs 2023 sayısı tüm Türkiye’de bayide…