Yakın tarihteki en büyük insanlık suçu Holokost’un mimar ve uygulayıcılarından Hermann Göring, Nazi yükselişinin 2 adamı olarak ünlendi. Savaş sırasında gözden düşmeye başlayan, unvanı bol ama işlevi az bir konuma inen Göring; savaş sonrası Nürnberg Mahkemeleri’nde yargılanacak, ölüme mahkum olacak ve idamından önce siyanür içerek intihar edecekti.
Almanya’da 30’lardan itibaren Nazi yükselişinin başlıca karakterlerinden Hermann Göring, partinin tepe yönetiminde sosyo-ekonomik olarak iyi bir aileden gelen ender isimlerdendi. Henüz Münih Teknik Üniversitesi’nde bir öğrenci iken NSDAP (Nazi Partisi) ile tanışmış; Hitler’in başarısızlığa uğrayan “Birahane Darbesi”(8-9 Kasım 1923) girişimine katılmış; o tarihten itibaren Hitler’in en güvendiği kişilerden olmuştu. Öncesinde, 1. Dünya Savaşı’nda hava kuvvetleri henüz emekleme aşamasındayken savaş pilotu olarak Prusya Liyakat Nişanı almıştı. Madalya, unvan, mücevher ve sanat eserlerine düşkün Göring ile bu nedenle çokça alay edilmiş, kendisine “Lametta-Heini” (kabaca: yaldızlı herif ) ve “altın sülün” lakabı takılmıştı. 2. Dünya Savaşı’nın sonlarında Hitler’in gözünden düşen Göring görevden alındı, ancak Hitler’in intiharı sonrası bu karar yürürlüğe giremedi; yakalandı ve ardından Nürnberg Mahkemeleri’nde yargılandı; ölüme mahkum oldu; idamından önce siyanür içerek intihar etti.
1. “Yahudi sorununun nihai çözümü” emrini veren Göring’in vaftiz babası Yahudi kökenliydi
Göring’in babası Heinrich Göring, hukukçu ve Almanya’nın güneybatı Afrika’daki kolonilerinde valilik yapmış bir diplomattı. Göring ailesi de Heinrich’in konumu dolayısıyla dönemin önemli şahsiyetleriyle içli dışlıydı; bunlardan biri de askerî doktor ve daha sonra iş insanı olan Hermann Epenstein idi. Aileyle öylesine yakındı ki Göring’in hem isim hem de vaftiz babası olmuştu.
Hermann Göring 30 yaşındayken Münih’teki “Birahane Darbesi”ne katıldı ve uyluk kemiğine isabet eden bir kurşunla ağır şekilde yaralandı. Göring’e ilk müdaheleyi orada bulunan Yahudi kökenli Alman Robert Ballin yapmıştı. Göring, başarısız darbe girişiminin ardından çocukluğunda yazlarını geçirdiği vaftiz babası Epenstein’ın Mauterndorf Kalesi’ne sığınmıştı (2. Dünya Savaşı sonunda da yine buraya kaçmayı planlamıştı). Hermann Epenstein, 1934’te ölümünden sonra kaleyi Göringlere devretti.
Ballin ise ailesiyle birlikte, Kasım Pogromu’nun ardından Dachau Çalışma Kampı’na gönderildi. Ancak Göring’le olan yakınlığı nedeniyle kamptan geri çağrıldı ve ailesiyle birlikte Britanya’ya göçederek Holokost’tan kurtulabildi.
Göring ise tanıdığı ve hatta hayatını kurtaran Yahudi kökenli Alman bir aileyi kurtarırken, milyonlarca tanımadığı insanı ölüme yollayacaktı.
2. Kardeşi ünlü bir Nazi karşıtıydı
Hermann Göring’in kendisinden iki yaş küçük kardeşi Albert ile ağabeyinin politik görüşlerini taban tabana zıttı. Nazi rejiminden rahatsız olduğu için 1933’ten sonra Avusturya vatandaşlığına geçmişti (Avusturya’nın ilhakından sonra mecburen tekrar bu rejim altında yaşadı). Birçok Yahudi kökenli veya rejime muhalif tanıdığına 3. Reich’dan kaçabilmesi için yardım etmişti. Ardından Çekoslovakya’daki araba/askerî araç fabrikasında (Skoda) çalışırken rejim karşıtı eylemlerini artırmış, küçük sabotajları teşvik etmiş ve Çek direniş hareketiyle temasa geçmişti. Ayrıca Yahudi kökenlilerin ve muhaliflerin Nazi soykırım ve katliamlarından kaçabilmesi için birçok defa ağabeyinin imzasını taklit ederek onlara pasaport düzenlemişti. Fabrikaya işçi temini için toplama kamplarından kamyonla insan topluyor; sonra onları kaçabilecekleri uygun alanlara bıraktırıyordu. Bazı eylemleri Gestapo tarafından tespit edildi, ama Hermann Göring’in nüfuzunu kullanarak bu suçlamalardan kurtuldu. Nürnberg Mahkemeleri’nde Müttefikler tarafından Nazi destekçisi olduğu zannedilse de sanıkların kendi lehine verdikleri ifadeler sayesinde yargılanmadı.
3. Rakipleri Himmler ve Goebbels’e karşı zayıflamıştı
Hermann Göring her ne kadar Nazi rejimindeki etkinliğiyle bilinse de savaşın hemen öncesinde ve savaş sırasında ön planda değildi. Birahane Darbesi girişiminden beri Hitler’in ardından Göring’in Nazi rejimindeki ikinci adam görüntüsü, Himmler ve Goebbels’in daha etkin rol oynamaya başladığı savaşın hemen öncesine kadar sürdü. 2. Dünya Savaşı’nın başladıktan sonra Fransa’nın kısa sürede işgal edilmesi Göring’e ordudaki en üst rütbe olan Reichsmarschall (imparatorluk mareşali) titrini getirdiyse de bunun emir-komuta zincirinde bir geçerliliği yoktu. Britanya Hava Muharebesi ve Stalingrad Kuşatması’ndaki büyük başarısızlıklar, bir zamanların ikinci adamını iyice gözden düşürdü. 1942-43’den itibaren biraz parti baskısıyla biraz da kendi tercihiyle sanat eserlerini çalarak, yağmalayarak ve bazen de satın alarak gösteriş yaptı ve iyiden iyiye lükse düşkün bir hayat sürmeye başladı.
4. Savaş bitmeden tüm görevlerinden alınmıştı
Her ne kadar Göring’in etkinliği giderek azalmış olsa da Hitler, Haziran 1941’de (Barbarossa Harekatı’ndan hemen önce) eğer kendisinin başına bir şey gelirse yerine geçecek kişinin Göring olduğunu belirten gizli bir kararname çıkarmıştı. 1939’da Polonya işgalinden önce de bir konuşmasında yine aynı şeyi belirtmişti. 21 Nisan 1945’e gelindiğinde ise Sovyet Ordusu, Berlin’e kadar ilerlemişti; tüm büyük yenilgilerine rağmen Nazilerin mağlup olduğunu kabul etmeyen Hitler bile generallerine açıkça savaşın kaybedildiğini söylüyordu. Hitler, Martin Bormann ve Goebbels ile birlikte Führer Sığınağı’nda (Führerbunker) bulunurken, Göring kaçarak Bavyera Alpleri’ndeki mülküne sığınmıştı.
Göring tüm bu şartları değerlendirerek, 1941’teki gizli kararnameye gönderme yaparak ve Hitler’i kızdırmamak için (!) dikkatli bir şekilde kelimeleri seçerek 23 Nisan 1945’te Führer Sığınağı’na bir telgraf yolladı. Eğer saat 22.00’ye kadar cevap gelmezse Führer’in hareket özgürlüğünün kısıtlandığını varsayarak, onun vekili olduğu için makamı devralacağını belirtti. Hitler bunun üzerine psikolojik bir çöküntüye girdi; Göring’in darbe yaptığını, bunun en ağır ihanet olduğunu söyledi. 25 Nisan’da Göring’e bir cevap yazarak ağır bir ihanet içerisinde bulunduğunu belirtti. Hitler’in yanında bulunan Bormann ise SS’lere Göring’in tutuklanmasını emretti. 29 Nisan’da Hitler’in son dileği ve vasiyetine göre Göring, Nazi Partisi’nden atıldı; Hitler’in varisi olma konumu iptal edildi ve tüm görevlerinden alındı. Hitler intiharından önce siyasi verasetini Joseph Goebbels ve Karl Dönitz arasında paylaştırdı.