1915’te Gelibolu Yarımadası’nda yaşanan muharebeler İstiklal Harbi’nin başarıya ulaşmasında temel referansı teşkil etmiş; Mustafa Kemal Paşa’nın büyük bir komutan olarak ortaya çıkışı ve dünyanın en büyük asker kuvvetlerini durdurması millete güven vermişti. O dönemden bugüne kalan haritalar, bu coğrafyadaki fedakarlıkların nişanesi.
Savaş ve savaşın sırasında yaşananlar şüphesiz sağ kalanlarda ve geriye dönebilenlerde çok farklı izler bırakır. 1915’te Çanakkale cephesinde yaşanan muharebeler de hem kişilerde hem coğrafyada birçok iz bırakmış; bunların korunması, yorumlanması, gelecek kuşaklara kalması da tarihi mirasımızı zenginleştirmiştir.
Cumhuriyetin 100. yılını kutladığımız bugünlerde arşiv rafları arasından çıkan bir belge bizler için büyük anlam taşımaktadır. Bu belge Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün, Anafartalar Topçu Mıntıka Komutanı Binbaşı Mehmet Ali Bey’e imzalayarak hediye ettiği bir haritadır. Askeri Tarih Arşiv Daire Başkanlığı arşivlerindeki imzalı haritanın ve MehmetAli Bey’in hikayesi şöyledir:
Mehmet Ali Bey, bugünkü Bulgaristan’ da Kazanlık’ta doğdu ve 27 Mayıs 1892′ de girdiği Topçu Harp Okulu’ndan, 18 Şubat 1896′ da üsteğmen rütbesi ile mezun oldu. Sırasıyla 18 Şubat 1896′ da üsteğmen, 6 Ekim 1909′ da yüzbaşı, 1 Temmuz 1909′ da kıdemli yüzbaşı, 27 Kasım 1911′ de binbaşı, 14 Haziran 1915’te yarbay rütbesine yükseldi. Askeri safahatında yarbaylığa terfi tarihi olarak 14 Haziran 1915 tarihi verilmiş olsa da şahsi dosyasındaki bu terfi için Anafartalar muharebelerindeki başarısı gösterilmiştir.
Ekim sayısı tüm Türkiye’de bayide ve web sitemizde!