Kasım
sayımız çıktı

Göğsümüzü kabartanlar, 1 asırdır hiç unutulmayanlar

'ZEKİ, ÇEVİK VE AHLAKLI': 100 YILIN SPORCULAR!

Sporun bir milletin gelişmişlik düzeyini gösterdiğine inanan Mustafa KemalAtatürk, cumhuriyetin ilanının ardından başlattığı topyekun seferberlikte beden eğitimini de ihmal etmemişti. Attığı tohumlar çok geçmeden meyve verecek; Yaşar Erkan’Lar, Halet Çambel’ler, Naim’lerden “Filenin Sultanları”na uzanan yolun köşetaşları olacaktı.

Dünya 20. yüzyılın başlarından itibaren spor ve beden eğitimi alanlarında da bir dönüşüm geçiriyordu. Son zamanlarını yaşayan Osmanlı Devleti ise bu gelişmeleri uzaktan takip etmekteydi. Cumhuriyetin ilanının ardından, sporu bir milletin gelişmişlik düzeyini gösteren unsurlardan biri olarak gören Mustafa Kemal, diğer bütün inkılaplarla birlikte spor konusunda da öncü rol üstlenecekti.

Aslında olimpiyat serüvenimiz cumhuriyetten önce başlamıştı. 1908′ de Londra’ya gönderilen Aleko Mulos ve 1912′ de Stockholm Oyunları’na katılan Vahram Papazyan ile Mıgırdiç Mıgıryan, bu serüvenin ilkleriydi. Muhafızgücü’nün 1920′ de Mustafa Kemal’in emriyle Ankara’ da kurulması, Türk İdman Cemiyetleri İttifakı’nın 1922′ de açılması, İsveç Kraliyet Askerı Beden Eğitimi ve Jimnastik Akademisi’nde eğitim alan Selim Sırrı (Tarcan) Bey’in Beden Terbiyesi Mektebi için kolları sıvaması cumhuriyetin ilan edilmesinin öncesindeydi.

Spor_1
Mustafa Kemal Atatük ve İsmet İnönü, 1927’de düzenlenen 2. Gazi Koşusu’nu izliyor.

Ekim sayısı tüm Türkiye’de bayide ve web sitemizde!