Murat Meriç, Hayat Dudaklarda Mey’de Erkin Koray’dan Sezen Aksu’ya, Neşet Ertaş’tan Müslüm Gürses’e çilingir sofralarının demirbaşı haline gelmiş 213 şarkının hikayelerini anlatıyor. Kimi zaman neşeli kimi zaman inceden efkarlı…
Türkiye’de popüler müziğin tarihi deyince akla gelen ilk isim Murat Meriç. Hayat Dudaklarda Mey adlı iki ciltlik kitabı, 15 Ekim’de Anason İşleri Kitapları etiketiyle piyasaya çıktı.
Türkiye’de eğlence kültürünü şekillendiren, özellikle de çilingir sofralarına eşlik eden 213 şarkının hikayelerini anlatan kitap alaturka, pop, rock, arabesk ve halk müziği olmak üzere beş kategoriye ayrılmış. Rakının yanına hemen alaturkayı iliştirmek alışkanlık olsa da, Meriç fasıl şarkılarıyla sınırlı tutmamış seçkisini. Kitapta Müzeyyen Senar’dan Erkin Koray’a, Alpay’dan Ceylan Ertem’e, Selahattin Pınar’dan Duman’a onlarca isim, klasik Türk müziğinden son yılların “üçüncü dalga”sına her dönem ele alınmış.
Her türde özel bir isim mercek altına alınırken, alaturkada Müzeyyen Senar, popta Sezen Aksu, arabeskte için Müslüm Gürses, halk müziğinde Neşet Ertaş, rock için Erkin Koray öne çıkmış. Bir isimse kategorilere sığmamış. Alaturkası da var, popu da, halk müziği, hatta arabeski bile… Böyle olunca ona 10 şarkılık özel bir bölümle ufak bir torpil yapılmış. Kimden mi bahsediyoruz? Tabii Zeki Müren’den…
Klasik şarkıların yanında bir de klasik olmaya aday şarkılar var: Yeni nesil rakı sofralarının yeni nesil şarkıları… Gaye Su Akyol’dan Ahmet Kaya’ya, Melike Şahin’den Mabel Matiz’e uzanan seçki, aslında son dönemde türlerin birbirleriyle nasıl içiçe geçtiğini de gösteriyor. Bu bölümdeki parçalar bir yandan arabesk tınılar taşıyor bir yandan rock’a meylediyor. Sonuçta yanyana görmeye pek alışık olmadığımız isimler bile birleşip uyumlu bir bütün oluşturuyor.
Konu müzik olunca yalnızca okumak yetmeyebiliyor, insan meraklanıp bu şarkıları dinlemek de istiyor haliyle. Hayat Dudaklarda Mey, bunun için teknolojinin nimetlerinden yararlanarak okura oyuncaklı bir çözüm bulmuş. Her şarkıdan önce küçük bir karekodla karşılaşıyorsunuz ve hikayesini okurken bir yandan da “Spotify” uygulaması üzerinden şarkıyı dinleyebiliyorsunuz. Ayrıca kitabın en başında, konusu geçen bütün şarkıların toplandığı 13 saatlik bir dinleme listesine ulaşabileceğiniz başka bir karekod daha var.
Kitabın öne çıkan özelliklerinden bir diğeri de illüstrasyonları… Ali Çetinkaya’dan Mehmet Erdener’e, Turgut Yüksel’den Başak Karafaki’ye 13 çizer, kitaba özel 51 çizime imza atmış. Kitabın içinden çıkan çıkartmalar ve kapak tasarımı ise Arel Siviş’e ait. Hayat Dudaklarda Mey, Meriç’in Pop Dedik ve 100 Şarkıda Memleket Tarihi’nden sonraki üçüncü kitabı. Satın almak için Anason İşleri Kitapları’nın web sitesine (www.anasonisleri.com) başvurabilirsiniz.