Kasım
sayımız çıktı

Bir 20. yüzyıl aydını: Kurucu, özgün ve çokyönlü

ZAFER TOPRAK (1946-2023)

Türkiye’de tarih alanının en önemli isimlerinden Zafer Toprak, cumhuriyetin 100. yılında pek çok yeni çalışmaya imza atmak üzereyken aramızdan ayrıldı. Boğaziçi Üniversitesi, Tarih Vakfı ve Yurt Yayınları gibi köklü kurumların tarihinde izini bıraktı, yüzlerce öğrenci yetiştirdi, eserleriyle özgün ve çokyönlü bir tarih anlayışının temsilcisi oldu.

Zafer Toprak, zengin yayın külliyatı ve farklı alan­lara yayılan çalışmala­rıyla özgün bir tarihçi; bilimin temel kriterlerini içselleştirmiş, sağlam kurumların gücüne inanan, çokyönlü bir 20. yüzyıl aydınıydı.

2. Dünya Savaşı ertesinde 1946’da İstanbullu öğretmen bir anne-babanın çocuğu olarak Zonguldak’ta doğdu. İlkokul döneminde İstanbul’a döndük­ten sonra Saint-Joseph Lisesi’nin ardından 1969’da Ankara Üni­versitesi Uluslararası İlişkiler bölümünden mezun oldu. 1968 Mülkiyesi’nde bulunmak onun için önemli bir tecrübeydi.

İngilizcenin öneminin far­kında olan Toprak, üniversitenin ardından yüksek lisans eğiti­mini Londra Üniversitesi’nde tamamladı. Ardından İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi’n­deki doktora eğitimi sırasında yazdığı 2. Meşrutiyet dönemine odaklanan “Türkiye’de Milli İktisat (1908-1918)” başlıklı tezi, Türkiye’nin en çok referans verilen doktora tezlerinden biri oldu. 1977’de ise, emekliliğine dek yaklaşık 40 yıl boyunca parçası olacağı Boğaziçi Üniver­sitesi Beşeri Bilimler Bölümü’ne katıldı.

resim_2024-08-31_200704201
Boğaziçi Üniversitesi Atatürk Enstitüsü’nün kurucu başkanı Zafer Toprak, 40 yıl boyunca Boğaziçi Üniversitesi’nde ders vermişti. (FOTOĞRAF: SEBATİ KARAKURT)

1992’de Boğaziçi Üniversite­si’nin seçimle göreve gelen ilk rektörü Prof. Üstün Ergüder, ondan Atatürk Enstitüsü’nü farklı disiplinleri kesiştiren bir yüksek lisans ve doktora programı hâline getirmesini rica etmişti. 1992-2013 arasında enstitünün kurucu başkanı ola­rak görev yapan Toprak, bu süre zarfında akademik kadrodan ders içeriklerine her konuyla titizlikle ilgilendi; farklı disiplin­lerden öğrencilerin çok çeşitli konular üzerinden geç Osmanlı ve cumhuriyet dönemlerine eleştirel bir şekilde yaklaştığı, uluslararası saygınlığa sahip bir kurum oluşturdu.

Zafer Toprak’ın bilimsel özgünlüğünün temelinde nice­likten çok nitelikle ilgilenmesi; eserlerinin konu çeşitliliği; kaynaklarının zenginliği ve ele aldığı toplumsal kesimlerin farklılığı yatıyordu. İmparator­luktan cumhuriyete geçiş süre­cinde (1908-1946) siyasi elitten işçilere, kadınlardan tüccarlara ve düşünürlere dek toplumun çeşitli kesimlerinin dönüşüm­lerini farklı boyutlarıyla değer­lendirdi.

Zafer Toprak, üniversite dı­şında Yurt Yayınları’nın ve Tarih Vakfı’nın da kurucuları arasında yer aldı. Hazırladığı sergiler, tarihe ilgi duyan pek çok kişiye ilginç hikayeler nakletti. Yaz­dığı kurum tarihi kitaplarıysa, iktisadi kurumların güçlü bir ekonomik ve toplumsal haya­tın ne kadar önemli bir parçası olduğunu gösterdi.

Hoca, cumhuriyetin 100. yılında pek çok çalışmaya imza atmak üzereyken aramızdan ay­rıldı. Bu eserlerden bazılarının ileriki günlerde yayımlanacağı­nı umuyoruz. Eserleri bu alanda çalışan herkes için referans olmaya devam edecek.