0,00 ₺

Sepetinizde ürün bulunmuyor.

GENÇ CUMHURİYETİN 'NAĞME' ARAYIŞI

‘Musiki devrimi’nin yolu da Anadolu’dan geçiyordu…

Cumhuriyetin ilk dönem müzik politikasını, Atatürk’ün çoksesli Batı müziği ile halk müziğini birleştirme arzusu şekillendirmişti.1926’da başlayan halk müziği derlemeleri genç devletin halk müziğine ilgisini gösteriyordu. Macar besteci Bela Bart6k’un 1936’da Anadolu’da kaydettiği türküler ise müzik tarihimizin ilk bilimsel derleme kayıtlarıydı.

Peyami Safa, 1931′ de yayımlanan meşhur romanı Fatih-Harbiye’ de başkarakterlerinden N eriman’a “Bu elimdeki ut da sinirime dokunuyor, kıracağım geliyor. Bunu benim elime nereden musallat ettiler? Evdeki hey hey yetmiyormuş gibi üstelik bir de Darülelhan! Şu alaturka musikiyi kaldıracaklar mı ne yapacaklar? Yapsalar da ben de kurtulsam” dedirtmişti. Haliç, eski ile yeni, geleneksel ile modern ve izi bugün bile sürdüğü muhakkak çelişkiler arasında bir sınır gibi duruyordu eserinde. Cumhuriyetin Batılılaşma hamlesiyle hesaplaşmasını, müzik ve müzik enstrümanları üzerinden yansıtmıştı.

Roman yayımlandığında, Neriman’ın sözünü ettiği ve 1917’de faaliyete geçmiş olan Osmanlı Devleti’nin ilk resmı müzik okulu Darülelhan (“Nağmeler Evi”) 9 Aralık 1926′ da kapatılmış, 22 Ocak 1927′ de ise İstanbul Belediye Konservatuvarı adıyla tekrar açılmıştı.

Muzik_2
1924’te ortaöğretime müzik öğretmeni yetiştirmek amacıyla açılan Musiki Muallim Mektebi öğrencileri. (VEKAM Arşivi)

Ekim sayısı tüm Türkiye’de bayide ve web sitemizde!

Devamını Oku

Son Haberler