Philipp Ferdinand von Gudenus’un 278 yıllık eserinin son bölümü, Kasımpaşa-Pera (Beyoğlu) bölgesini gösteriyor. Fetihten sonra Müslümanların da mesken tuttuğu bölge, şehirde ticaret ve eğlencenin, kültürel faaliyetin merkeziydi.
1 TERSANE-I AMIRE GÖZLERI 15. yüzyıldan itibaren Osmanlı denizciliğinin en önemli merkezlerinden olan bölgede, her devirde yenilenen, birbirine bitişik uzun dikdörtgen yapılardan oluşan “tersane gözleri” inşa edildi. Bunlar içinde hem gemilerin bakımı için malzemeler depolanır hem de gerektiğinde küçük gemilerin üretimi ve bakımı yapılırdı.
2 KASIMPAŞA SEMTI Kanunî dönemi devlet adamlarından olan Güzelce Kasım Paşa’nın 1533 dolaylarında inşa edilen cami ve külliyesi ile birlikte, semt de onun adıyla anılmaya başlanmıştır. Kasımpaşa deresi ve çevresindeki yamaçlarda gelişen semtte daha çok Müslümanlar yaşıyordu. Evler arasında küçük mescitlerin minareleri görülüyor.
3 EYÜP CAMII Haliç’in karşı kıyısında olan cami, ikişer şerefeli iki minaresi ile Kasımpaşa yerleşiminin arkasından selviler arasından görülmekte. Selvi kümesi muhtemelen Zindan Arkası Mezarlığı. 15. yüzyılda Fatih’in inşa ettirdiği cami 18. ve 19. yüzyıllarda yenilendi.
4 GALATA ile Kasımpaşa arasındaki evler. Ön plandaki evlerin mimarisi daha iyi algılanabiliyor. Burada yan sofalı iki ev var. Birinin sofası camekan ile kapatılmış diğeri ise açık.
5 OKMEYDANI Fatih devrinde tesis edilen Okmeydanı, İstanbul’un en eski ve devamlı kullanılan spor alanlarından biriydi. Başarılı ok atışlarının ardından dikilen sütun gibi anıtlar yamaçlarda görülebiliyor (Panoramanın orijinal açıklamalarında Okmeydanı yanlışlıkla bugünkü Kurtuluş civarında gösterilmiştir).
6 AZIZ DIMITRIOS / TATAVLA Tersane arkasında kurulan bu köy sakinleri Rumlardan oluşuyordu. Muhtemelen tersanenin değişik işlerini görmeleri için Osmanlı devrinde Ege adalarından getirilen Rumlar için kurulan yerleşim, Cumhuriyet döneminde Kurtuluş adını aldı. Osmanlı döneminde bazen köyün merkezindeki kilisenin adıyla Aziz Dimitrios olarak, çoğu zaman ise anlamı kesin olarak bilinmeyen Tatavla adıyla biliniyordu.
7 PERA/BEYOĞLU İstanbul görünümünün sonu, Kasımpaşa sırtlarındaki Pera / Beyoğlu semtinin dış mahalleleridir. Bugün Tarlabaşı olarak anılan bu semt, 19. yüzyılda inşa edilen kagir evleri ile tanınıyor.
8 PERA/BEYOĞLU EVI Pera semtinde evler, Osmanlı başkentinin geri kalanındaki gibi tepe pencereli, sofalı, kiremit kaplı ahşap yapılar idi. Bu evlerin sadece bacaları ve giriş kısımları taş ve tuğladan inşa edilirdi. Bahçeler içindeki bu evler 19. yüyılda yavaş yavaş yerlerini kagir evlere, yüzyılın sonunda da apartmanlara bırakmıştır.