Aralık
sayımız çıktı

İstanbul’un deniz yolları, sakinlerini şehirli yapmıştı

1854’TEN GÜNÜMÜZE 170 YILDIR SÜREN YOLCULUK

Şirket-i Hayriye’den bugüne uzanan İstanbul deniz ulaşımı, özellikle Boğaziçi ve köylerinin gelişmesi, büyümesi, nüfusunun artmasını sağladı; buralarda ikamet edilebilmesi için yolu açtı. Kentin deniz kültürüyle buluşması hem yeni bir ekonomi oluşturdu hem de “İstanbullu olma” tanımını genişletti. Tahvilden paso ve tarifelere uzanan bir seçki…

Osmanlı toplumunda ilk anonim şirket olarak bilinen Şirket-i Hayriye, 1851’de Ahmet Cevdet Paşa ile Keçecizade Fuat Paşa’nın girişimiyle kuruldu. Amaç, deniz ulaşımını daha düzenli, daha sistematik, daha modern bir hâle getirerek İstanbullulara hizmet vermekti. 1854’te 6 vapur ile hizmet vermeye başlayan Şirket-i Hayriye’ye, başta Osmanlı padişahı Abdülmecid olmak üzere bütün hanedan üyeleri, dönemin ünlü devlet adamları, tüccarlar, bankerler, azınlıklara mensup önemli aileler, vatandaşlar hisse senedi satın alarak ortak olmuş; böylece Osmanlı topraklarında ilk anonim şirket denizcilik alanında gerçekleşmişti.

Şirket-i Hayriye, devletleş­tirildiği 1945’e kadar İstanbul ulaşımında hizmet verdi. Kentin denizle olan ilişkisini sağlayan, halkın deniz yoluyla semtler arasında ulaşımını temin eden Şirket-i Hayriye idaresi; özellikle Boğaziçi ve köylerinin gelişmesi, büyümesi, nüfusunun artması ve buralarda ikamet edilebilme­si için pek çok kolaylık sağladı, hizmet verdi.

Sahaftan-2
Şirket-i Hayriye’nin Altınkum isimli ve 74 numaralı vapuru.
Sahaftan-1
Eski bir katrpostalda Boğaz yolundaki Şirket- Hayriye vapurları.
Sahaftan-Kutu1-1
Isparta Mebusu Hakkı Bey’e ait 119 numaralı Birinci Mevki paso. Şubat 1328 (Mart 1910)
Sahaftan-Kutu1-2

1851’den günümüze Şirket-i Hayriye, Akay İdaresi, Şehir Hatları, Seyr-i Sefain İdaresi, Haliç Vapurları Şirketi, Deniz Yolları İşletmesi, Deniz Otobüsleri gibi İstanbul deniz ulaşımını sağlayan kuruluşlar kentin deniz kültürünü oluş­turdular. Bu kuruluşlar 170 yıldır bilet, tarife, paso, şebeke, seyahat kartı, tanıtım broşürü, tahvil, takvim gibi malzemeler de üretti. Deniz ulaşım tarihinin basılı belgelerini oluşturan bu tür malzemeyi bulmak, toplamak ve biraraya getirmek oldukça meşakkatli bir iştir. Bu tür malzemenin -bizim gibi-özel koleksiyoncuları da bulun­maktadır.

Deniz ulaşım pasoları

Pasoların kullanımı hakkında görebildiğimiz ilk belge, Başbakanlık Devlet Arşivleri Genel Müdürlüğü’ndedir ve Mart 1910 tarihlidir. Bu belgede “İstanbul Polis Müdürlüğü’nün Boğaziçi’nin Anadolu ve Rumeli yakasın­daki merkezlerde bulunan karakol memurları için Şirket-i Hayriye’den 40 adet paso göndermesi” istenmektedir.

2009’da gündemimize giren “İstanbul Kart”la, bütün se­yahat alanlarında kullanılabilen tek bir kart sistemine dö­nüldü. 31 Aralık 2014 tarihinde uygulaması sona eren Akbil yerini İstanbul Kart’a, elektronik geçiş biletine bıraktı.

Sahaftan-Kutu1-3
Sahaftan-Kutu1-4
Üsküdar 32. İlk Mektep talebesi Türkân’a (Hanım) ait 1098 numaralı paso. “Kandilli’den her iskeleye gidip gelecektir. Temmuz 1936”.
Sahaftan-Kutu1-5
Sahaftan-Kutu1-6
Güzel Sanatlar Akademisi’nden Müfit Benlioğlu’na ait 3959 numaralı paso. “Kadıköy’den Köprü’ye gidecektir. 1937-1938”.
Sahaftan-Kutu1-7
Sahaftan-Kutu1-8
İtalyan Lisesi’nden Angelo Teresi’ye ait 2054 numaralı paso. “Burgaz’dan Köprü’ye gidecektir. 1938 -1939”.
Sahaftan-Kutu2-1
Büyükada Yat Kulübü Şirketi 1906’da bir İngiliz şirketi olarak kurulan firma Büyükada merkezliydi. Ada’da ticari faaliyetlerde bulunmak, deniz hamamları kurmak, deniz seyahatleri düzenlemek, yurtdışından yelkenli, kürekli, motorlu deniz tekneleri getirtmek, deniz yarışları organize etmek gibi hedefleri vardı. 13 Aralık 1914’te anonim şirkete dönüşen firma, 19 Şubat 1917 tarihinde padişah onayıyla yeniden kuruldu. Cavit Bey, Louis Rambert, Necmettin Molla, Osman Nizami Paşa, Mişel Nurican Efendi, Mahmut Nedim Bey, Dilber Efendi, Zareh ve Sinyosoğlu Miltiyadi Bey’in kurucusu olduğu bu şirket 1.900 adet tahvil çıkarmıştır.

Denizcilik tahvilleri

Şirket-i Hayriye’den günümüze pek çok denizcilik şirketi tah­vil ve hisse senedi çıkarmış, halka arzetmiştir. Bu kıymetli kağıtlar borsadaki parasal değerlerini yasal süreleri sonunda kaybetmelerinden sonra da alınıp satılmıştır. Eski tahvil ve hisse senetlerinin koleksiyoncular tarafından oluşturul­muş bir piyasası veya borsası vardır. Az bulunuşu, estetik özellikleri, basım ve halka arz sayıları, parasal değerlerinin büyük veya küçüklüğü gibi ölçüler nedeniyle “az bulunan, çok bulunan, nadir, çok nadir” diye sınıflandırılan eski tahvillerin özel koleksiyoncuları bulunmaktadır. Bu kişilerden kimileri, tahvil ve hisse senetleri koleksiyonlarını kitaplaştırmışlardır.

Deniz ulaşım tarifeleri

Şirket-i Hayriye’nin kuruluş yıllarından sonra vapurla­rın çoğalıp mevcut seferlerin artması sonucunda, tarife­ler yani seyr ü sefer listeleri, daha sonra ise kitapçıkları basılmaya başlandı. İlk tarifenin baskı tarihi henüz kesin tespit edilebilmiş değildir. İlk dönem tarifeler küçük, iki-üç sayfalık belgeler şeklindeydi. 1900’lü yıllarda 30-40 sayfalık cep kitapçıkları hâline dönüşen bu tarifelerin Fransızca, Ermenice, Rumca basımları da vardı. Yaz ve kış tarifesi olarak yılda en az iki defa basılan tarifeler, bugün de Şehir Hatları işletmesi tarafından çıkarılıyor.

Sahaftan-Kutu2-2
Boğaziçi’nde İstinye Tamir Havuzları ile Destgâhları Osmanlı Anonim Şirketi Albert Gazas, Vasilaki Aristovulos Efendi, Mösyö A. Negri tarafından İstinye Koyu’nda A. Negri’nin arsası ve satın alınan diğer arsalar ile birlikte rıhtım inşası, gemi tamir havuzları, deniz aracı tamir atölyeleri yapmak ve bu yerlerde gemi bakım, onarımı dolayısıyla ticari faaliyette bulunmak amacıyla kuruldu. Sultan Mehmet Reşat’ın 5 Nisan 1911 tarihli fermanıyla kurulan şirketin bütün mali varlığı ve gayrimenkulleri, 1 Şubat 1916’da Seyr-i Sefain İdaresi tarafından istimlak edildi.
Sahaftan-Kutu2-3
İttihad Seyr-i Sefâin Anonim Şirket-i Osmaniyyesi Deniz ticaretiyle uğraşmak, limanlar arasında vapur işletmek, eşya ve insan taşımak amacıyla kurulmuş, merkezi Selânik olan bir anonim şirketti. Eyüb Sabri Bey, İsmail Bey-zâde Fuat Bey, Selânikli Kerim Efendi-zâde Tevfik Bey, Giritli Selemyanaki-zâde Ali Vafi Bey, Eskonaki İbrahim Fikri Bey ve İhsan Nami Bey tarafından kurulan şirket 22 Mayıs 1911’de resmiyet kazandı. Savaş yıllarında önemli kârlar elde etti ve hissedarlarına yüksek kâr payları dağıttı.
Sahaftan-Kutu2-4
Şirket-i Hayriye Ahmet Cevdet Paşa ile Keçeci-zâde Fuat Paşa’nın yanısıra, kurucu hissedarları arasında Sultan Abdülmecid ve annesi Bezmiâlem Vâlide Sultan da bulunmaktaydı. 19. yüzyıl ortasında kurulan şirket, 94 yıl hizmet verdikten sonra 15 Ocak 1945 tarihinde devlet tarafından satın alındı ve Ulaştırma Bakanlığına devredildi. İstanbul’un deniz ulaşımına imza atan kuruluşların en ünlü ve önemlisi olan Şirket-i Hayriye hakkında pek çok yayın yapıldı.
Sahaftan-Kutu3-3
Sahaftan-Kutu3-4