Kasım
sayımız çıktı

Bab-ı Âli kitapçılarının unutulmaz amblemleri

Türk edebiyatının büyük isimlerinin eserlerini basarak onları ölümsüzleştiren Bab-ı Âli yayıncılarının büyük bir kısmı günümüzde yok. Onlar, bir çeşit firma bilgisi gibi kabul edilebilecek, özel olarak üretilmiş, güzel tasarımlı amblemleriyle yaşıyor. 

İstanbul basınının kalbi Bab-ı Âli Caddesi’ne 19. yüzyılın sonlarında yerleşen kitapçılar kültür hayatına büyük katkılar yapmışlardır. Türk edebiyatının büyük isimlerinin eserlerini basarak onları ölümsüzleştiren bu yayıncıların büyük bir kısmı günümüzde yoktur. Zaten Bab-ı Âli yayıncılığı diye bir olgu da artık sözkonusu değildir. 

Tarihe, edebiyata, sosyal hayata, hukuka, fen bilimlerine, eğitime, güzel sanatlara, siyasete, bilime dair ne varsa yayımlayan Bab-ı Âli kitapçıları, bastıkları bu kitapların üzerine kimi zaman mühür şeklinde, kimi zaman sayfanın üstüne yapıştırılan bir etiket olarak ve kimi zaman da sayfanın alt veya sol üst köşesinde, sayfa düzeni içinde, kendi amblemlerini (logo) kullanmışlardır. 

Bir çeşit firma bilgisi gibi kabul edilecek bu amblemler özel olarak üretilmiş, güzel tasarımlar şeklinde karşımıza çıkar. Basit olanları da bulunmakla birlikte, yayınevine ait özel bilgiler içerirler ve tasarımları da hoştur. Kitapçı ve yayıncı adına hazırlanmış bu logoları günümüzde toplamak çok güçtür. 

Bizden önce oluşturulmuş, kitap meraklıları tarafından biriktirilmiş bu koleksiyonlardan küçük bir seçki sunuyoruz. Bu konuda Şevket Rado tarafından oluşturulmuş bir özel defteri yayına hazırladığımızı belirtip, elimizdeki malzemenin büyük bölümünü hediye eden arkadaşımız Sahaf Bahtiyar İstekli’ye de sonsuz teşekkürlerimizi sunalım. 

 Ahter Kütübhanesi Bâb-ı Âli Caddesi / Librairie Akhter, Rue S. Porte. 
Matbaa ve Kütübhane-i Cihan, Darü’l- Hilâfet-ü’l-Âliyye. 
Kasbar, Matbaa, Kütübhane ve Mücellidhanesi / Bâb-ı Âli Caddesinde Numro: 23 ve 25 ve 27 / Librairie Kasbar. 
Kütübhane-i İrfan, Bab-ı Âli Caddesi Nümero: 5 / Librairie Urfan. 
Şirket-i Mürettibiye Kütübhane ve Matbaa. 
 Osmanlı Meşrutiyet Kütübhanesi, Ahmed Celaleddin bin Hâfız Osman. 
Kitapcı Arakel, Bâb-ı Âli Caddesi / Arakel K. Tozlian.