Eylül 2024 Sayımız Çıktı

Darbeden 2 gün sonra İstanbul’da fetih şenlikleri

29 MAYIS 1960 / SOKAĞA ÇIKMA YASAĞINDA BİR TÖREN

27 Mayıs 1960’taki askerî darbeden iki gün sonra yapılan fetih töreni, alışıldık törenlere pek benzemiyordu. Moloz kaplı bir şantiye alanında düzenlenen ve üst düzey subayların katıldığı töreni vatandaşların izlemesine de sokağa çıkma yasağına rağmen göz yumulmuştu. 20 yaşındaki Necdet Sakaoğlu basının izlemediği töreni görüntülemişti.

Ankara ve İstanbul’da üniversite ve yükse­kokul öğrencilerinin 27-28 Nisan 1960’ta başlat­tıkları “hürriyet yürüyüşleri” ve mitingler Mayıs günlerin­de de sürmüş; sıkıyönetim ilan edilmiş; yüksek öğretim kurumlarında öğretime ara verildiğinden İstanbul’dan ayrılarak ailelerimizin yanına dönmüştük.

Türkiye 27 Mayıs 1960 Cuma sabahı Silahlı Kuvvetler’in yö­netime el koyduğunu radyodan duydu. O gün İstanbul’a, okula dönmek heyecanıyla İzmit istasyonuna koştum. Trenle Haydarpaşa’ya geldim. Sokağa çıkma yasağı nedeniyle gardaki İnzibat bürosunda bir subay tarafından sorgulandım. “Yatılı öğrenciyim, Çapa’daki okulu­ma gideceğim” diyerek şebeke­mi gösterdim. Mühürlü-imzalı “okuluna gidebilir” izin kağıdı­nı aldım.

Vapurlar çalışmadığından karşıya geçmek için iskelede bekleyenlere katıldım. İşkam­paviya denen askerî filika ile Galata Köprüsü’ne götürül­dük. İnanılmaz bir manzara! İstanbul boşalmış, in-cin top oynuyor! Şebekemi, izin belge­sini göstererek Unkapanı-Bul­var-Aksaray, Fındıkzade, Çapa arasında bomboş caddelerde yürüdüm de yürüdüm. Kaç kez durdurulduğumu değil; yoru­luşumu, çok acıktığımı, okulun görkemli cümle kapısından sevinçle girişimi, öğle yemeği servisine yetiştiğimi hatırlıyo­rum.

resim_2024-08-26_000743904
Kara surları ve Mihrümah Sultan Camii olmasa “Burası İstanbul mu?” dedirten bir arka plan. Önde ortadaki üçlüden soldaki kısa boylu edebiyat öğretmenimiz, Fetih Cemiyeti üyesi Nihad Sami Banarlı. Sağda İstanbul’un iki günlük askerî valisi General Refik Tulga, ortada Fetih Cemiyeti’nin başkanı Mimar Ekrem Hakkı Ayverdi.

Okulda pek az öğrenci vardı. Giriş holündeki radyoda sürekli marşlar çalarken arada haber­ler veriliyor: Cumhurbaşkanı Bayar’ın Çankaya’dan çıkarılıp götürülüşü, Başbakan Men­deres’in Eskişehir’de tutukla­nışı… O günü radyodan haber dinleyerek, ihtilal-siyaset tartışmaları yaparak geçir­dik. Cumartesi de aynı şeyleri yaparken, ertesi gün Topka­pı’da fetih töreni yapılacağını, komutanların da katılacağı tö­rene bizim de gidebileceğimizi öğrenmiştik. Fetih Cemiyeti üyesi edebiyat öğretmenimiz Nihad Sami Banarlı da orada olacakmış.

İstanbul’un fethinin 507. yılı olan 29 Mayıs 1960 Pazar sabahı Çapa’dan Topkapı’ya yürüdük. Tören taş, toprak, mo­loz kaplı bir şantiye alanında yapılacaktı. Millî Birlik Komitesi’nin İstanbul’un güvenliği ve yönetimiyle görevlendirdiği generallerle Fetih Cemiyeti mensupları, tesviye bile edil­memiş o alanda Fetih töreni yapmaya gelmişlerdi. İstan­bul’un yakın-uzak tarihinde bu “yalnızlıkta”, ayaküstü, basının izlemediği bir başka tören herhalde yaşanmamış olmalı. Kürsü, mikrofon, sunucu da yok; yani doğaçlama bir tören!

İki gün önce ihtilal olmuş ama tören için gelen generalle­rin yanlarında emir subayları yok, ortada askerî birlik, polis de yok! Ben de okuldan çıkar­ken yanıma aldığım eski Leica fotoğraf makinemi çıkarıp il­ginç bulduğum bu manzaradan kareler çekmeye başlıyorum.

resim_2024-08-26_000748779
İstanbul Belediyesi’nin mehter takımı cenk havaları ve millî marşlarla toplananları coşturuyor, ancak toplananların sayısı pek az.
resim_2024-08-26_000753484
Tören geçişini mehteran bölüğü yapıyor. Sokağa çıkma yasağına karşın bu görkemli geçişi izlemek için çevre halkının seyre gelmesine ses çıkarılmamış.
resim_2024-08-26_000757217
Töreni izlemeye gelen Hollandalı dört turist, aramızdaki dil engelini işaret diliyle aşarak bana Yeniçerilerle poz vermek istediklerini anlattılar. Fotoğraflarını çektim ama o dörtlüyü bir daha göremedim.
resim_2024-08-26_000801252
Sancak dikmek, bayrak asmak için “Allah Allah” diyerek burca tırmanan Yeniçeriler. Öndeki Ulubatlı Hasan’ı, arkadakiler de diğer serdengeçtileri canlandırıyor. Mehter bölüğündeki Yeniçeriler…
resim_2024-08-26_000805226
Caddedeki protokol ve seyirci safları… Generaller ön sırada. En öndeki Vali-Belediye Başkanı Tuğgeneral Refik Tulga’nın sağında hava generali İrfan Tansel, solunda ise General Faruk Güventürk. Sağda ön saftaki sivil-asker arasında ellerini kavuşturmuş duran, kısa boylu ak saçlı kişi Reşat Ekrem Koçu.