Ekim 2024 Sayımız Çıktı

3 tavuk 8 yumurta 18 portakal 1 kilo helva 2 ekmek…

OBURLUK REKORLARI

1950’li yıllarda gazetelerin en çok sevdiği haber türlerinden biri, Anadolu’nun dörtbir köşesinden gelen oburluk rekoru haberleriydi. Rekor denemelerinin sürekli haber yapılması, iddia konusu yiyecek miktarını da arttırıyordu. Sözgelimi birisi 20 tabak pilav yemişse, haber olabilmek için en az 21 tabak pilav yemek gerekliydi. Bir dönemin rekortmenleri…

Geçmişte birçok Anadolu kenti ve kasabasının en büyük eğlencelerinden biri de oburlardı. Çok yemek yemenin yiğitlik olarak görül­düğü o yıllarda, birçok kentin meşhur oburları vardı. Oburlar iddia üzerine çok fazla yemek yedikleri gösteriler yapar, yüz­lerce kişinin izlediği bu hadise­ler de gazetelerde haber olurdu. 1950’li yıllar oburluk rekorları açısından Türkiye’nin altın çağı oldu. Bunun sebebi, rekor girişimlerinin gazetelerde sü­rekli haber olması; bu haberleri okuyan diğer oburların da yeni bir meydan okumayla ortaya çıkmasıydı.

1950’ler, 1948’de yayın haya­tına başlayan Hürriyet’in öncü­lük ettiği kitle gazeteciliğinin ilk dönemiydi ve tiraj reka­betindeki gazeteler okurların ilgisini çektiğini düşündükleri oburluk rekoru haberlerine kimi zaman 1. sayfalarında bile yer veriyorlardı.

Dönemin ilk oburluk haberi 1950 Şubat’ında Zonguldak’tan geldi. 2 kişi iddia üzerine 4 kilo ekmek, yarım kilo helva, yarım kilo peynir ve 2 kilo pırasa yemişti. Ertesi hafta yeni rekor girişimleri oldu; Rizeli berber kalfası Ahmet Çakır 2 saat içinde 20 tabak pilav yerken, Karabüklü Kemal 20 tabak kuru fasulye yemişti. Kilis’ten gelen haberde Salih Sarı adlı gencin 15 ekmek ve 2 kilo şeker yediği yazıyordu. Antalya’da ise bir kişi 3 kızarmış tavuk, 8 yumurta, 18 portakal, 1 kilo helva, 2 ekmek ve 3 tabak pilav yemişti.

Rekor denemelerinin sürek­li haber yapılmasının zarar­lı tarafı, iddia konusu olan yiyecek miktarının sürekli artmasıydı. Birisi 20 tabak pilav yemişse, haber olabilmek için en az 21 tabak pilav yemek gerekiyordu.

1955 sonlarında Akhisarlı iki arkadaş 40 kiloluk bir koçla 5 kilo domates ve 4 köy ekmeğini yiyerek diğer oburlara meydan okudular. Diyarbakırlı Terzi Vahap Tokay ise bütün 1 kuzu­yu 8 ekmekle yiyerek iddialı olduğunu göstermiş, ertesi hafta da 42 haşlanmış yumurta yemişti. İznikli İsmail adlı genç 120 kurabiye yiyip 18 bardak boza ve 32 bardak çay içerek göz doldururken; Bursa’da 4 tavuk, 1’er kilo tulumba tatlısı ve ekmek kadayıfı, yarım kilo börek yiyip 10 şişe bira, 5 bar­dak su, yarım kilo süt içen Ha­lit ise kırılması zor bir rekora imza atmıştı. Bunun ardından Aydın’da 25 yaşındaki Osman Çakar’ın 3 litre rakı içip 4 tavuk yediği haberi geldi. Akşehir’de de 32 yaşında bir adam 2 kilo haşlanmış buğday, 5 kilo por­takal, 34 patates, 2 haşlanmış mısır, 2 kilo kuruyemiş yiyip 10 bardak su içmişti.

Görüldüğü gibi 1 yıl içinde rekor denemelerindeki yemek miktarları inanılmaz seviye­lere yükselmişti ve yeni rekor kırmak neredeyse imkansızdı. Bu noktadan sonra rekor de­nemelerinin içeriği değişmeye başladı. Yeni akımı başlatan kişi, 2 kilo portakalı kabuğuyla yiyen Sivaslı Ahmet Öncel oldu. Öncel, birkaç hafta sonra da 1 kilo kestaneyi kabuklarıyla yi­yip gündeme oturacaktı. Yine aynı kentte yaşayan bir adam 10 cm’lik 20 balığı çiğ yerken, bir diğer Sivaslı Nurettin Öz­tosun 1.5 buçuk kilo çiğ kıyma yiyerek Sivas’ın bu alanda ne kadar iddialı olduğunu göster­mişti. Bunun ardından Mersin­li Rahmi adlı gencin çiğ keklik, Bozüyüklü Mustafa’nın bütün 1 çiğ tavuk, Burdurlu Memiş Kesici’nin 3 canlı kurbağa yediği haberleri geldi. Bursa’da Hasan adlı şahıs, iddia üzerine 50 sinek yemiş, kendisi değil ama seyircilerinden birisi fenalaşmıştı. Bu akımın zirve noktası ise Urfalı Abdülcam­baz Canlatan adlı bir gencin 50 liralık iddia uğruna 3 canlı fareyi yemesi oldu.

Bu arada tabii birçok rekor denemesi hastanede sonuç­lanıyordu. 23 şişe gazoz içen Tokatlı Nurettin; 1 sepet incir, 3 kilo kavurma, 2 kilo kebap, 3 kilo balık, 4 koyun kellesi, 1 tepsi tatlı yiyen Antalyalı Ab­dullah; 35 kilo et, 17 kilo yoğurt, 7 kilo ekmek yiyen Akhisarlı 2 arkadaş, 3 kilo Konya kebabı ve 60 lokum yiyip 3 kase pekmez içen Konyalı Mehmet ve yine Konya’nın Ilgın ilçesinde 52 bardak çayın üzerine 2 kilo lokum yiyen Feyzullah Şahin tedavi altına alınmıştı.

Mideleri yıkanarak hayata döndürülen bu kişiler yine şanslıydı. İzmir’de arkadaş­larıyla 10 litre şarap, 5 bira ve yarım litre rakı içip 2 kilo patates kızartması, 2 kilo da kuruyemiş yiyeceğine iddiaya giren Tahsin adlı genç daha biralara geçemeden hayatını kaybetmişti. Gaziantep’te ise yine arkadaşlarıyla iddiaya gi­ren Mehmet Kaya adlı bir genç 3 kilo ekmek, 3 kişilik yemek, 18 yumurta, 2 kilo peynir ve 1.5 kilo soğan yedikten sonra öldü. Arkadaşları, Ali’nin yaşasaydı iddiadan kazanacağı 15 lirayı cenazeden sonra ailesine gön­dererek büyük bir alicenaplık örneği göstermişlerdi.

HUZURSUZ-INSANLAR