Dünün ve bugünün gündemi e-postanıza gelsin.
0,00 ₺

Sepetinizde ürün bulunmuyor.

Yunan vazoları canlandı!

Hera’nın kışkırtmasıyla insanlığı kurtarmak için Olympos tanrılarını alaşağı etmeye soyunan Nikandreos’un maceralarını anlatan Apotheon, özel estetiğiyle dikkat çekiyor. Antik Yunan’a özgü ‘siyah figür’ tarzındaki iki boyutlu grafikleri oyunun en çarpıcı özelliği.

Tanrılar dünyaya sırt çevirip Olympos dağının zirvesinde kendi sapkın keyiflerine dalmışlardır. Nikandreos (kabaca ‘insanın zaferi’ diye çevrilebilir) ise tanrıların başıboş bıraktığı dünyada yaşayan kendi halinde bir askerdir. Bir gün kahramanımızın köyüne haydutlar saldırır, Nikandreos saldırganları defederken Hera onun zaferine şahit olur. Başta Zeus olmak üzere insanları boşveren sefahat düşkünü Olympos sakinlerine bozulan Tanrıların Kraliçesi Hera, onlara haddini bildirmek için gereken kahramanı bulmuştur.

“Tanrılık mertebesine ulaşmış” anlamına gelen Apotheon, Nikandreos’un bu kanlı davasını anlatan ve klasik platformerları andıran bir oyun. En çarpıcı özelliği Antik Yunan vazolarında kullanılan ‘siyah figür’ tekniğiyle yaratıl- ması İ.Ö. 700’de Korint’de ortaya çıkan bu teknik giderek dönemin en yaygın dekoratif tarzı haline gelmişti. Bugüne kadar o çağların inançlarına, mitolojisine ve gündelik hayatına ışık tutan 20.000’den fazla tarihi eser bulundu. Neredeyse tamamen hayvan ve insan figürlerine yer vermesi; erkekleri siyah, kadınları beyaz renkte tasvir etmesi, hatun kişileri badem, er kişileri yuvarlak gözlü canlandırması, bir figürün elini başının üstünde resmederek onun yas tuttuğunu göstermesi bu üslubun kendine has kuralları arasında.

Apotheon, vazoların üzerinde resmedilen iki boyutlu dünyayı kusursuz olarak hayata geçiriyor. Zeus’un tahtına giden yol, Poseidon’un krallığının karanlık mavi denizlerinden Ares’in kanlı savaş alanlarına kadar, atmosferleri ayrıntıyla canlandırılan birçok mitolojik duraktan geçiyor. Hades’in yer altı krallığında tutsak kayıp ruhların kederli iniltileri kulağınıza çalınıyor. Gökyüzüne uzanan dev ağaçlarla dolu Artemis’in ormanında, karşınıza erekte penislerle dolaşan satirler çıkıyor. Zamanın eserlerinden kesitler, oyunun mitolojik gerçekliği için gerekli arka planı sağlıyor.

Esas işiniz karşınıza çıkan binlerce insanı ve yaratığı öldürmek olsa da, evlerin kapılarını kırıp talan etmek, Olimpos dağının muhafızlarıyla dalaşmak ya da Dionysos’la içki yarışına tutuşmanız da mümkün. Oyunun en büyük eksikliği, siyah figür tekniğiyle anlatılan birçok sivil hikâyeyi göz ardı edip çoğunlukla savaşla ilgili olanlara yer vermesi. Oysa zamana meydan okuyan bu sanat bize o dönemin düğünlerini, kutlamalarını ve spor karşılaşmalarını da anlatıyor. Antik Yunanlıların hayatının bu değerli ve insani ayrıntıların eksikliği oyunu yüzeysel kılıyor. Ama bu zaaf Apotheon’un muazzam görselliğine gölge düşürmüyor.

E-SPOR TURNUVALARI

1972 yılında başladı, 2015’te milyonlara ulaştı

Şubat 2015’te sona eren DoTA2 Asya turnuvası aynı anda bir milyon oyuncuyla kendini aştı. League of Legends’ın 7.5 milyon katılımcısının yanında DoTA 2’nin başarısı oldukça mütevazi kalsa da; DoTA2 birinciye 5, toplam 10 milyon dolarlık ödülle dünya rekoru kırdı. MoBa denilen türe ait olan bu iki marka elektronik spor kavramına görülmemiş bir evrensel popülerlik kazandırdı. Oysa 19 Ekim 1972’de “Galaksilerarası Uzay Savaşı Olimpiyatları” adıyla Stanford Üniversitesi Yapay Zeka Laboratuvarı’nda düzenlenen ilk e-spor etkinliğine sadece iki düzine yarışmacı katılmış, birinci Rolling Stone dergisine abonelik kazanmıştı. Büyük çaplı ilk turnuva ise 1980’de Atari’nin düzenlediği ve 10 000 kişinin katıldığı Space Invaders Şampiyonası’ydı. O günden bugüne e-spor başdöndürücü bir gelişme kaydetti; on milyonlarca seyircisi, stadyum dolduran yarışmacıları, milyon dolarlık ödülleri ve kendi yıldızlarıya global bir çekim alanına dönüştü.

1972’deki tarihin ilk e-spor turnuvasına iki düzine yarışmacı katılmış, birinci Rolling Stone dergisine abonelik kazanmıştı.
Stanford Üniversitesi’nde düzenlenen ilk e-spor şampiyonasının 40. yılı anısına 2012’de basılan afiş
DoTA2 The International 2014 dünya şampiyanosı toplam 10 milyon dolarla en yüksek ödüllü turnuva rekorunu kırdı.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Devamını Oku

Son Haberler