Ekim 2024 Sayımız Çıktı

Siyaset, ticaret, propaganda, hakikatler ve gazetecilik…

İSRAİL’LE TİCARET TARTIŞMALARI

Türkiye’nin Filistin meselesindeki sert tutumuna rağmen, kimi firmaların İsrail ile ticareti sürdürmesi; hatta bunların içinde askerî olarak da kullanılabilecek parçaların bulunduğunun ortaya çıkması geçen ayın gündemini belirledi. Türkiye, herkese açık kaynaklardaki belgelere ulaşıp gazetecilik yapan Metin Cihan sayesinde gelişmeleri izledi.

İsrail’in Filistin toprakların­da başlattığı ve sivilleri de hedef alan askerî harekatın ardından, hem Türkiye’de hem dünyada ciddi tepkiler devam ediyor. Son olarak Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Konseyi Gazze’de acilen ateşkes talep eden karar tasarısını kabul etti, Uluslararası Ceza Mahkemesi (ICC) ise İsrail Başbakanı Binya­min Netenyahu hakkında savaş suçu işlediği gerekçesiyle tu­tuklama kararı çıkardı. Karar, üç Hamas liderini de kapsıyor.

Tüm bu gelişmeler sırasında, yurtdışında yaşamak zorunda kalan genç bir gazeteci, Metin Cihan, kamuya açık kaynakları tarayarak Türkiye’nin İsrail’le ticari ilişkilerini tüm hızıyla sürdürdüğünü ortaya çıkardı. Üstelik ticaretin miktarı, Filis­tin’e saldırıların başlamasının ardından artmıştı.

GundeminTarihi-Israil-1
1979 doğumlu Metin Cihan yaptığı haberlerle ülke gündemini belirledi. Cihan’ın haberlerinin ardından, İsrail’le ticaretin kesilmesini isteyen gösteriler sert müdahalelerle engellendi.

Metin Cihan, Türkiye ile İs­rail arasındaki ticareti belgele­riyle sosyal medya hesabından paylaşınca iktidar cenahında ilk önce sessizlik yaşandı. Filistin’e destek veren gruplar ise iktidarı protesto etmeye başladı. Ticaretin silah ve stra­tejik ürünler de içerdiği ortaya çıkınca, Cihan ağır hakaretler ve tehditlerle karşı karşıya kaldı. Eski Bakan, AK Parti mil­letvekili Mustafa Varank, Metin Cihan’a “Sen Türkiye’de yaşa­maya bile cesareti olmayan, ahlaksız, yalancı bir müfterisin” diye seslendi.

Tüm bu gelişmelerin ve yerel seçimlerin ardından, 9 Nisan’da resmî yetkililer Türkiye’nin İsrail’le ticaretini kısıtladığını duyurdu. Bu kara­ra rağmen ambargolu ürünle­rin İsrail’e gittiğini yine Metin Cihan sosyal medya üzerin­den duyurdu. Metin Cihan ilk olarak 2014 yerel seçimi öncesi Yenikapı’da izlediği AK Parti mitinginden çektiği fotoğraf­larla kamuoyunda ilgi çek­mişti: Yayımladığı fotoğraflar, mitingdeki kalabalığın diğer mecralarda gösterilenden daha az olduğunu kanıtlıyordu.

“Yurttaş gazeteciliği” yaptı­ğını söyleyen Cihan’ın hayatını değiştiren ise 2019’da Gire­sun’dan gelen bir mesaj oldu. Mesajda 11 yaşında şüpheli biçimde ölen Rabia Naz olayı­nı araştırması öneriliyordu. Araştırmalarının sonucunu sosyal medyadan paylaşınca, bu hadise tüm kamuoyuna mâ­loldu. İşin ucu bir takım “güçlü” siyasilere dayanınca, hapse gir­mekle sürgünde olmak arasın­da bir tercih yaptı ve yurtdışına çıktı.

Cihan, İsrail’le ticaret dahil yaptığı bütün araştırmalarda genellikle herkesin erişiminin bulunduğu açık kaynakları kul­lanıyor ve ülkemizde giderek itibarsızlaşan gazeteciliğin bir “meslek” olduğunu gösteriyor, kanıtlıyor.

GundeminTarihi-Israil-2