Kasım
sayımız çıktı

Denize sırtını çevirenlere inat

YENİ DENİZ MECMUASI

Yakın tarihimizde “Üç yanı denizlerle çevri­li….” diye başlayan nu­tuklar atan birçok politikacı, yönetici vardır. Ama denize, denizciliğe gereken önemi ve­ren yönetici sayısı herhalde iki elin parmaklarını geçme­yecektir. Toplumun genelin­de de durum farklı değildir. Mümtaz Soysal’ın deyimiyle “Bir yarımada ülkesinin de­nize böyle sırt çevirmiş ol­ması çok anormaldir.” Hâl böyle olunca denizcilikle ilgili yayınların da hak ettiği ilgiyi görmesi ve ayakta kalabilmesi çok zordur. Kırmızı Kedi Ya­yınları, bütün bu iç karartıcı manzaraya rağmen elini taşın altına koyup Yeni Deniz Mec­muası adlı bir dergi yayım­lamaya başladı. İlknur Özde­mir’in genel yayın yönetmeni, Tunca Arslan’ın editörü oldu­ğu üç aylık derginin yayın ku­rulu Enis Batur, Cem Gürde­niz, Emin Nedret İşli, Murat Koraltürk ve Ahmet Kuyaş’tan oluşuyor.

Amatör denizcilik, deniz taşımacılığı, deniz jeopoliti­ği üzerine güncel yazıların da yer aldığı derginin içeriğini ağırlıklı olarak denizcilik tari­hi oluşturuyor. Kapak konusu olarak Cumhuriyet’in ilk gez­gin amatör denizcisi Mustafa İhsan Denizaşan seçilmiş. An­nesini üzmemek için “Mersin’e gidiyorum” yalanını söyleyip 1932’de dört metrelik yelken­li sandalla çıktığı yolculuk dört yıl sürmüş. Akdeniz’de, Nil Nehri’nde ve Atlantik’te Huel­va/Cadiz’e kadar 16 bin mil yol yapan Denizaşan’ın öyküsünü Cem Gürdeniz kaleme almış.

Bunun dışında, 16. yüzyıl­da Habsburglar ve Osman­lı Devleti arasında büyük de­nizci Uluç Ali Reis üzerin­den süren istihbarat savaşları, İstanbul’un deniz ulaşımın­da kullanılan pasoların tarihi, Darwin’in HMS Beagle adlı gemiyle 1831’de çıktığı Güney Amerika yolculuğu, 19. yüzyıl­da kolera korkusuyla başlayan İstanbul Boğazı’ndaki karanti­na uygulaması ve kürek mah­kumlarının inanılmaz öyküsü tarih severlerin ilgisini çeke­cek diğer konulardan bazıları.  

Denizaşan, 20 Ekim 1933’te Nil Nehri seyahati sırasında İsmailiye Limanı’nda demirlediği teknesinde uyurken.