Yakın tarihimizde “Üç yanı denizlerle çevrili….” diye başlayan nutuklar atan birçok politikacı, yönetici vardır. Ama denize, denizciliğe gereken önemi veren yönetici sayısı herhalde iki elin parmaklarını geçmeyecektir. Toplumun genelinde de durum farklı değildir. Mümtaz Soysal’ın deyimiyle “Bir yarımada ülkesinin denize böyle sırt çevirmiş olması çok anormaldir.” Hâl böyle olunca denizcilikle ilgili yayınların da hak ettiği ilgiyi görmesi ve ayakta kalabilmesi çok zordur. Kırmızı Kedi Yayınları, bütün bu iç karartıcı manzaraya rağmen elini taşın altına koyup Yeni Deniz Mecmuası adlı bir dergi yayımlamaya başladı. İlknur Özdemir’in genel yayın yönetmeni, Tunca Arslan’ın editörü olduğu üç aylık derginin yayın kurulu Enis Batur, Cem Gürdeniz, Emin Nedret İşli, Murat Koraltürk ve Ahmet Kuyaş’tan oluşuyor.
Amatör denizcilik, deniz taşımacılığı, deniz jeopolitiği üzerine güncel yazıların da yer aldığı derginin içeriğini ağırlıklı olarak denizcilik tarihi oluşturuyor. Kapak konusu olarak Cumhuriyet’in ilk gezgin amatör denizcisi Mustafa İhsan Denizaşan seçilmiş. Annesini üzmemek için “Mersin’e gidiyorum” yalanını söyleyip 1932’de dört metrelik yelkenli sandalla çıktığı yolculuk dört yıl sürmüş. Akdeniz’de, Nil Nehri’nde ve Atlantik’te Huelva/Cadiz’e kadar 16 bin mil yol yapan Denizaşan’ın öyküsünü Cem Gürdeniz kaleme almış.
Bunun dışında, 16. yüzyılda Habsburglar ve Osmanlı Devleti arasında büyük denizci Uluç Ali Reis üzerinden süren istihbarat savaşları, İstanbul’un deniz ulaşımında kullanılan pasoların tarihi, Darwin’in HMS Beagle adlı gemiyle 1831’de çıktığı Güney Amerika yolculuğu, 19. yüzyılda kolera korkusuyla başlayan İstanbul Boğazı’ndaki karantina uygulaması ve kürek mahkumlarının inanılmaz öyküsü tarih severlerin ilgisini çekecek diğer konulardan bazıları.