Sanayi-i Nefise Mektebi’nden mezun oldu. Millî Mücadele’de askerî matbaada çalıştı. Londra’da tipografi-litografi ve baskı eğitimi aldı. 1923’te Futbol Federasyonu’nun kurucuları arasında yer aldı. FIFA’nın özel izni ile ilk uluslararası Türk hakemi oldu. 1952’ye kadar devlette ve özel şirketlerde üst düzey yöneticilik yaptı. Müstesna bir insanın kısa hayat hikayesi.
Türk futbol tarihi, resmî kayıtlara göre Türk İdman Cemiyetleri İttifakı’nın kurulmasından sonra Yusuf Ziya Öniş ve arkadaşları tarafından 1923’te Şehzadebaşı’ndaki Letafet Apartmanı’nda başlatılır. İlk ismi “Futbol Heyet-i Müttehidesi” olarak belirlenir. Bu çabaların peşinden FIFA’ya başvurulur. 21 Mayıs 1923 tarihinde başvuru FIFA tarafından kabul edilir ve Türkiye FIFA’nın 26. üyesi olur.
Futbol Federasyonu’nu kuran Yusuf Ziya Öniş’in kurucu arkadaşları içinde 12 Mart 1892 İstanbul doğumlu Hamdi Emin Çap da bulunmaktadır. Sanayi-i Nefise Mektebi’nden mezun olan Hamdi Emin Çap güzel sanatlar eğitimi almış, basım işleri konusunda eğitim görmüştür. Futbola çocuk yaşlarında Altınordu takımında başlayan Hamdi Emin, 15 Ocak 1919’da Sanayi-i Nefise Mektebi’nden mezun çıkmış, Millî Mücadele sırasında 18. Kolordu karargahında süvari ihtiyat zabit vekili olmuştur; Süleymaniye Askerî Matbaası’nda, İstanbul Müdafaai Milliye Kumkapı ve Süleymaniye nahiyesinde (MM gurubu) 1. sınıf katip sıfatıyla çalışmış ve İstiklal Madalyası sahibi olmuştur.
Millî Müdafaa Vekaleti (Savunma Bakanlığı) hesabına matbaacılık tahsili için gittiği İngiltere’de London School of Printing and Kindred Trades’te (1925-1928) tam devre öğrenci olarak “hurufat tertibi, mihaniki tertip, tipografi, foto-litografi, ciltçilik, malzeme depoculuğu, stereotyping ve electrotyping, maliyet ve tahmin hesapları, gazete rotasyon makinaları” konularında eğitim almış ve başarıyla mezun olmuştur.
Hamdi Emin, küçük yaşlarda başladığı futbolu İngiltere’de bulunduğu 3 yıl boyunca geliştirdi. Bu yıllarda İngiliz futbolunu incelemek şansına erişti. 1920’de kurulan ve ilk spor teşkilatı olarak kabul edilen Türkiye İdman Cemiyetleri İttifakı ve 1923’te Şehzadebaşı’nda Letafet Apartmanı’nda oluşturulan Türkiye Futbol Federasyonu’nun kurucuları arasında yer aldı. 1924’te yılında Moskova’da, 1925’te de İstanbul’da oynanan Türkiye-Sovyetler Birliği maçlarını FIFA’nın özel izni ile ilk uluslararası Türk hakemi olarak yönetti. Böylelikle FIFA’nın resmî listesine 2 defa millî maç yöneten ilk Türk hakemi olarak yazıldı. 1928’de Askerî Matbaa’da çalışmaya başlayan Hamdi Emin Bey, 28 Mayıs 1930’da da kurumun müdürü olmuştur. 31 Kasım 1934 tarihinde bu görevinden ayrılan Hamdi Emin Bey, İş Bankası, Denizbank gibi kuruluşlarda üst düzey memuriyette bulunduktan sonra Kırtasiye Umum Müdürlüğü ve Devlet Kağıt ve Basım Genel Müdürlüğü görevlerini de ifa etmiştir. 6 Mart 1952 tarihinde kendi isteğiyle emekli olmuştur.
Türkiye’de ilk futbol hakemi kursunu açan asbaşkan Hamdi Emin Çap, futbol sporunun kurallarını İngilizceden çevirmiştir. Çeviriler Türkiye İdman Cemiyetleri İttifakı Futbol Heyet-i İttihadiyesi neşriyatından Beynelmilel Futbol Kavaid-i Muhtasarı ve Nazari Futbol ve Asoseyşın Futbol Beynelmilel Federasyonu Nizamnamesi isimleriyle 1927’de İstanbul’da basılmıştır.
1936’da Berlin’de yapılan 11. Berlin Olimpiyatları’na Türk Spor Kurumu Futbol Federasyonu Reisi sıfatıyla katılmıştır. 1931-1937 arasında Türkiye Futbol Federasyonu başkanlığını yapan Hamdi Emin Çap, kurumun tarihteki üçüncü başkandır. Seçimle geldiği Futbol Federasyonu başkanlığına o dönemin spor teşkilatı olan Türk Spor Kurumu’nun ilgi göstermemesi ve İngiltere’den getirttiği Boots isimli antrenöre verilen sözlerin tutulmaması nedenleriyle 1937’de istifa etmiş ve bir daha Türk sporunda hiçbir görev kabul etmemiştir.
Hamdi Emin Çap’ı istifasından yıllar sonra kendisine Beden Terbiyesi Umum Müdürünün imzasıyla yaptığı hizmetleri öven bir belge sunulmuştur. Bu belge Hamdi Emin Bey’in fahri ve maddi karşılık görmeksizin Türk sporuna yaptığı büyük hizmetlerin tescil belgesidir:
“T.C.
Başvekalet
Beden Terbiyesi Umum Müdürlüğü İstanbul, 5 / 12 / 1941
İstanbul Bölgesi Başkanlığı
Fotoğrafı yukarıda yapışık Hamdi Emin Çap, Türkiye’nin Beynelmilel Futbol Federasyonu’na tescil ettirdiği beynelmilel futbol hakemlerinden olup milletlerarası maçları idare etmiş ve Beynelmilel (Futbol Kavaidi Umumiyesi) kitabını ilk defa olarak İngilizce’den Türkçe’ye terceme ile ilk defa olarak açılan Hakemlik kursu muallimliğini ifa etmiştir.
Bunlardan başka mumaileyh, Beynelmilel Futbol Federasyonunun 1924 tarihindeki Paris Kongresine Türkiye Murahhas Heyeti azası sıfatile ve 1934 ve 1936 Berlin Kongrelerinde resen Türkiye’yi temsil etmiştir.
Türkiye İdman Cemiyetleri ittifakının ilk kuruluşunda 1923-1924 yıllarında Futbol Federasyonu ikinci reisliğini ve 1931 den 1937 tarihine kadar da Türkiye Futbol Federasyonu reisliğini ifa etmiştir.
Ayrıca ve sırasile İstanbul Futbol Heyeti reisliğini ifa ile memleket dahilinde bir çok resmi ve hususi maçlarla Türkiye Futbol Birincilik müsabakalarının hakemliklerini yapmış ve 1936 da Londra’da açılan Futbol Antrenör kursuna da iştirak etmiştir.
Yukarda yazılı vezaifi büyük bir ehliyet ve liyakatla başaran Hamdi Emin Çap’ın bütün bu vezaifi fahriyen ifa etmiş bulunduğunu mübeyyin işbu vesika kendisine verildi”.
Türk futbol tarihine önemli katkılarını sıraladığımız Hamdi Emin Çap’ın bir önemli yönü de Türk yayımcılık ve grafik sanatlarına yaptığı katkılardır. Güzel Sanatlar mektebinden mezun olup Askerî Matbaa’da başladığı yayımcılık faaliyeti önce Londra’da matbaacılık eğitimi veren bir okula gönderilmesiyle akademik bir hüviyet ve önem kazanmıştır. Ülkeye dönüşünde diplomalı bir matbaacı olarak Askerî Matbaa’da daha sonra Devlet Matbaası’nda önce memur sonra müdür olarak görev alır. Harf Devrimi sonrası Matbaa-i Amire’nin devamı olan Devlet Matbaası’nın yeni harflerle modern basım tekniklerini uygulayarak bastığı kitaplar henüz incelenmemiş bir konudur. Harf Devrimi sonrasında cumhuriyet matbaacılığının çok önemli kazanımları olarak sayılacak bazı kitap ve dergiler Faik Reşit Unat, Vedat Nedim Tör, Fotoğrafçı Othmar, Hasan Ali Yücel, Emin Barın gibi önemli isimlerin katkı ve emekleriyle Emin Hamdi Çap’ın müdürlüğü sırasında üretilmiştir.
Devlet Matbaası’nda basılan La Turquie Kemaliste (Kemalist Türkiye) isimli dergi hakkında Cumhuriyet gazetesinde yayımlanan bir yazıda “Matbuat Umum müdürlüğü tarafından La Turquie Kemaliste/Kemalist Türkiye adlı bir mecmua neşrediliyor. İkinci sayısı Ağustos’ta çıkan bu mecmua, Türkiye ve Türklük lehinde propaganda yapmak maksadile iki ayda bir ve Fransızca olarak çıkarılmak ve papyekuşe üzerine cidden çok nefis bir surette basılmakta olan mecmuanın basışından dolayı evvela Devlet Matbaası’nı tebrik etmek isteriz. Kıymetli arkadaşımız Hamdi Emin Bey’in Devlet Matbaası’nı hakikaten iftihar edilecek bir müessese haline getirdiğini, orada basılan eserlerden görüp anlıyoruz” denilmektedir.
Hamdi Emin Çap hem Türk futbol ve spor tarihine hizmetleri hem de yayın ve grafik tarihine getirdiği yeniliklerle çok önemli ve değerli şahsiyetlerdendir.
Kıymeti takdir edilmeyen bir insanın istifası
DEVLET MATBAASI
Maarif Vekaleti İstanbul, 1-12-1934
Yüksek Katına
Ankara
Devlet Matbaasını içinde bulduğum iptidai vaziyetten çıkararak modern matbaacılığın istilzam ettiği yüksek san’at müessesesi haline getirmek için bütün varlığımla çalıştıklarım, eser olarak meydana koyduklarım ve bilhassa devlet sermayesini titizlikle koruduklarım hiçe sayılarak idari ve teknik otoriteyi sarsacak muamele ve müdahelelere maruz bırakılışım, bende bu müessese başında iş görecek istek bırakmamıştır. Bundan dolayı bu işten çekiliyorum. Saygılarımı sunarım.
Devlet Matbaası Müd.
H.[amdi] E.[min]