İmparatorluğun yıkılmasından sonra kurulan Türkiye Cumhuriyeti ve Yugoslavya Krallığı’ndaki dört büyük şehre ait basın fotoğrafları, iki yeni devletin de ulus-devletleşme sürecinde yaşadığı toplumsal ve kentsel değişimleri yansıtıyor.
Osmanlı İmparatorluğunun yıkılması, imparatorluğun 600 yıl boyunca hüküm sürdüğü yerlerde, özellikle büyük şehirlerde köklü değişimlere yol açmıştı. 1920’li ve 1930’lu yıllarda Türkiye’den Cumhuriyet ve Akşam, Belgrad’dan Politika ve Vreme gazeteleri muhabirlerinin Ankara, Belgrad, İstanbul ve Saraybosna’da çektiği fotoğraflarda bu şehirlerdeki değişimlerin gündelik yaşama nasıl yansıdığı gösteriliyor. Basel Üniversitesi’nin işbirliğiyle ve İsviçre Ulusal Bilim Vakfı’nın desteğiy-
le düzenlenen sergide, halkın alışveriş yaptığı, sosyalleştiği yegane kamusal mekanlar olan çarşılar ile asker-sporcu grupların genç uluslarını geçit törenlerinde, yeni açılmış stadyumlarda temsil edişlerine dair fotoğraflara yer veriliyor. “Şehir Merkezi”, “Ulus ve Beden”, “Ulusu Giydirmek”, “Dinlence ve Din”, “Çarşı” başlıkları altında kategorize edilen fotoğraflar bir yandan dört kentin farklılıklarına vurgu yaparken, aslında eski Osmanlı kentlerinin ne kadar benzer yönleri olduğunu da gözler önüne seriyor.
Osmanlı Sonrasında Devinen Şehirler, 29 Temmuz’a kadar, Yapı Kredi Kültür Sanat, İstanbul, (ykykultur.com).