66 yılı aşkındır Milliyet’te çalışan Sami Kohen, 93 yaşında hayata gözlerini yumdu. Ardında binlerce haber, makale, röportaj bırakan Kohen, ölmeden 3 hafta öncesine kadar yazılarını yayımlamaya devam eden Milliyet’te aynı gazete için en uzun süre çalışan isim oldu. Gazetecilikteki mirası…
Milliyet gazetesiyle özdeşleşen isimlerdendi Sami Kohen. 1954’te gazete kurulduğunda oradaydı ve 66 yıl boyunca yazılarını Milliyet için yazdı. Türkiye’de aynı gazete için en uzun süre hizmet etmiş isimdi. 20 Nisan 1928’de İstanbul’da doğan Kohen’in babası Albert Kohen de bir gazeteciydi. Babasından miras gazeteciliğe önce onun Ladino ve Fransızca dillerinde 1939-1949 yılları arasında çıkardığı La Boz de Türkiye gazetesini Türkiye’nin Sesi ve Haftanın Sesi adlarıyla yayımlayarak başladı. Sonra Tan, Yeni İstanbul, İstanbul Ekspres... Sonra hep Milliyet. Milliyet’te dış haberler müdürü oldu ve yıllar boyunca bu görevini sürdürürken sayısız habere, makaleye, röportaja imza attı. Milliyet’in yanısıra ABD merkezli New York Times, Christian Science Monitor’da da makaleleri yayımlandı. Newsweek, The Guardian, The Washington Post, The Economist ise zaman içinde Türkiye muhabirliğini yürüttüğü yabancı gazeteler arasındaydı. Gazetecilik yaşamı, 2007’de Özer Yelçe’nin kaleme aldığı Sami Kohen Dünyanın Yazısı ile kitaplaştı. 2021’de ise Nihal Boztekin’in Sami Kohen Anlatıyor: Ver Elini Dünya – 70 Yıllık Gazetecilik Serüveni kitabı yayımlandı.
25 Eylül’de son yazısını yayımladıktan sonra böbrek yetmezliği nedeniyle hastaneye kaldırılan Kohen, 18 Ekim’de yaşamını yitirdi.
Hoca, Bakan, yazar…
Cumhuriyetle yaşıt bir hayat. Üniversite hocalığından milletvekilliğine, Millî Eğitim Bakanlığından RTÜK Başkanlığına çalışmakla, özellikle de eğitim için çalışmakla geçen 98 yıl.
Eski Millî Eğitim Bakanı, Eskişehir Anadolu Üniversitesi’nin kurucusu, Marmara Üniversitesi’nin kurucu rektörü Prof. Dr. Orhan Oğuz, 98 yaşında hayata gözlerini yumdu. 1923 yılında Eskişehir’de doğan, üniversiteye kadar tahsilini memleketinde tamamlayan Oğuz, İstanbul Yüksek İktisat ve Ticaret Okulu’nu bitirdikten sonra Paris’teki Sorbonne Üniversitesi’nde hukuk doktorası yaptı. 1950’de yurda döndükten sonra İzmir Yüksek Ekonomi ve Ticaret Okulu’nda iktisat ve maliye dersleri verdi. 1951-1955 arasında Afganistan’daki Kabil Üniversitesi’nde öğretim üyeliği yaptı. 1958’de Anadolu Üniversitesi’nin temelini oluşturan Eskişehir İktisadi ve İdari İlimler Akademisi’ni kurdu. Adalet Partisi’nden milletvekili seçilerek parlamentoya girdi. 3. Süleyman Demirel hükümetinde Millî Eğitim Bakanlığı yaptı. 1978’de İstanbul İktisadi ve Ticari İlimler Akademisi Başkanlığına seçildi. 1982’de bu akademinin Marmara Üniversitesi’ne dönüştürülmesinden sonra rektörlüğe getirildi. 28 Şubat süreci sonrası Mart 1997’de RTÜK başkanlığına getirildi. Türkiye’de Zirai Reformlar (1950), Beynelmilel Ticaret (1955), Avrupa Ekonomik Topluluğu (1966), Genel İktisat Teorisi (1968), 80: Yıl Cumhuriyet’e Yaşıt Bir Hayat (2004) kitaplarını yazdı. 19 Ekim’de yaşamını yitirdi.