0,00 ₺

Sepetinizde ürün bulunmuyor.

SON ARAŞTIRMALAR IŞIĞINDA BİR DEĞERLENDİRME

Anadolu’nun ilk halkları medeniyetin ilk anahtarları

Erken Tunç Çağı’nın son döneminde (MÖ 2500-2000) Anadolu’da ilk kez “uluslaşmış” halklar görülmeye başlandı. Pala, Kaška, Ha(i, Luvi ve Hurri halklarının her biri kendilerine has kültürler geliştirmişti. Kuššaralı yöneticiler, yerel beylikleri kontrol altına alacak, böylece Anadolu’nun ilk merkezî devleti Hititlerin temelini atacaklardı.

Erken Tunç Çağı’nın son dönemi, yani MÖ 2500- 2000 arası, Anadolu topraklarında ilk “uluslaşmış” halkların ortaya çıktığı dönemdir. Bu dönemde Anadolu’daki sözkonusu halkların varlığına ait bilgileri, önce Akkad kralı Büyük Sargon (MÖ 2340) ile torunu Naramsin (MÖ 2260) devirlerini anlatan “Savaş Kralı”, “Kutha Efsanesi” ve “17 Düşman Kral”dan oluşan Mezopotamya çivi yazılı belgelerinden; sonra tarihî çağların perdesini açan Kültepe’deki (Kaneš) Assur çiviyazılı tabletlerinden; daha sonra ise MÖ 1700’lerde kurulan Hitit Krallığı arşivinden öğrenebilmekteyiz. Bu belgeler, Anadolu’da kendilerine özgü birer kültür geliştirip uluslaşan ilk toplulukların Pala, Kaška, Hatti, Luvi ve Hurri halkları olduğunu söylemektedir.

Pala halkı, bugünkü Karadeniz Bölgesi’nin batı kesiminde, Kastamonu-Çankırı civarında yaşamaktaydı. Hitit ve Luvilerle yakınlıkları olan Pala halkının kültürel kimliği hakkında çok şey bilinmemekle birlikte, Hitit çiviyazılı tabletlerindeki bazı metinlerde Pala dilinin kullanıldığı saptanmıştır. Palaca metinlerin sayısı oldukça sınırlıdır. Bu dilin, Luvi ve Hitit dilleri gibi, Hint-Avrupa dil ailesinden olduğu görülür.

Arkeoloji-2
Kuššara beyi Pithana oğlu Anitta’nın fethederek başkent ilan ettiği Neša’dan 1960’lı yılların kazı çalışmaları ile ilgili çok bilinmeyen bir fotoğraf. (Kaneš, Kültepe) kazı çalışmaları.

Eylül sayısı tüm Türkiye’de bayide ve web sitemizde!

Devamını Oku

Son Haberler