Eylül 2024 Sayımız Çıktı

Yeni bir ulusun tarihini toprağın altından çıkardılar

ERKEN CUMHURİYETİN ARKEOLOJİ ÇALIŞMALARI

Atatürk’ün girişimleriyle şekillenen erken cumhuriyet dönemi Türk arkeolojisi, ulusal bir politikaya dayanıyordu. Bu dönemde geliştirilen Türk Tarih Tezi ve Güneş-Dil Teorisi, Türklerin kültürel kimliği üzerine yeni bir bakışaçısı oluşturmuş; Türk ulusunun Anadolu’daki varlığını meşrulaştırma yolunda birçok kazı çalışması yapılmıştı.

Anadolu arkeolojisi, Osmanlı Devleti’nin son döneminde Osman Hamdi Bey, Makridi Bey ve Halil Edhem Bey’le başlamış; ancak gelişimine Mustafa Kemal öncülük etmişti. Türkçü karakteri ile ortaya çıkan Mustafa Kemal, buna karşın hiçbir zaman Turancı ve pan-Türkist düşünceyi benimsememişti; Türklerin tarihini öğrenmeye ve yaygınlaştırmaya dayalı milliyetçi bir çizgi oluşturmayı amaçlamıştı.Bu çerçevede Orta Asya’nın yanısıra Anadolu’yu da Türklerin vatanı olarak görerek bu doğrultuda bir arkeoloji politikası oluşturdu.

Osmanlı imparatorluğu’nda Türklerin geri planda kalmaları ve Avrupalı oryantalistlerin Türk toplumunu aşağılayan ifadeleri çok uzun yıllardır sürüyordu. Mustafa Kemal’in kafasındaki fikir, bu duygunun aşılması amacıyla genç cumhuriyetin yeni Türk kimliğini, milliyetçi bir yaklaşım üzerine kurmaktı. Böylece Türk halkı geçmişiyle gurur duyacak ve bulunduğu Anadolu topraklarındaki varlığını tarihsel olarak da meşrulaştıracaktı.

Arkeoloji_1
Mustafa Kemal Atatürk, 1937’deki Türk Tarih Kongresi’nde Dolmabahçe Sarayı’nın bir
bölümünde açılan, ilk Devlet Resim ve Heykel Müzesi’nde.

Ekim sayısı tüm Türkiye’de bayide ve web sitemizde!