Ekim 2024 Sayımız Çıktı

‘Anneciğim Türkler geliyor’ sesi, ilk kez burada duyuldu

Gedik Ahmet Paşa’ya bağlı Osmanlı kuvvetleri, 1480’de İtalya’nın Otranto kentini ele geçirmiş ve bir yıl elde tutmuştu. Kuşatma ve sonrasında yaşananlar, Batı Avrupa’daki Türk korkusunu yüzyıllarca canlı tuttu.

İtalyan dilindeki “Anneci­ğim Türkler Geliyor!» an­lamına gelen “Mamma li Turchi!” ifadesi, yüzyıllarca Batı Avrupa toplumlarında­ki Türk korkusunun simgesi olmuştur. Kesin olarak ilk ne zaman ifade edildiği bilinme­se de, 1480’in 28 Temmuz gü­nünde Otranto sahilinde beli­ren Osmanlı donanmasını gö­ren yerli halktan birileri böyle haykırmış olmalı.

Güney İtalya’da Puglia böl­gesinde, tam çizmenin topu­ğunda bulunan Otranto Kale­si, Arnavutluk’taki üsten bura­ya gemilerle taşınan, sayıları 12.000 ila 18.000 arasında ol­duğu tahmin edilen Osman­lı askeri için çok zor bir hedef değildi. Kale iki hafta süren kuşatmanın ardından Osmanlı ordusu tarafından ele geçiril­di. İtalya’da hâlâ anlatılan kat­liam hikayeleri ve bu savaş sı­rasında ölen Hıristi­yanların 2013’te Vatikan tarafından aziz ilan edilmesi, Otranto’nun öyküsü­nü günümüze kadar taşıdı.

Otranto seferi, Arnavutluk ve İyon denizindeki Osmanlı yayılmasının bir devamı ola­rak değerlendirilebilir.

Harekâtın komutanı ünlü Gedik Ahmet Paşa, klasik Os­manlı devrinin müstesna as­kerî liderlerindendi. Arnavut, Rum ya da Sırp asıllı olabilir. Muazzam bir coğrafyada Os­manlı ordusu ve donanmasına komuta etti: Koyulhisar, Kon­ya, Karaman, Silifke, Alanya kalelerinin alınması, Eğriboz seferi, Otlukbeli Savaşı’nda­ki katkısı, Kırım’ın Fethi, İyon Denizindeki adaların alınması ve nihayet İtalya’daki bu ha­rekât… 1482’de II. Beyazıt ta­rafından öldürüldüğünde, Fa­tih’in oğulları arasındaki ça­tışmada dengeleri korumaya çalışıyordu. İstanbul’da ismini taşıyan semtteki hamamı, Af­yonkarahisar şehrindeki zarif külliyesi ve Kütahya’da yap­tırdığı arasta günümüze kadar ulaşabilmiştir.

Fatih Sultan Mehmet 1481 yılında sefer başlangıcında zehirlenerek ölmeseydi, belki de muhtemel bir İtalya sefe­rinin kıyıbaşı olacaktı Otran­to. Fatih’in ölümü üzerine Otranto’da kalan küçük gar­nizon Balkanlara geri çekil­di. Burada kalmış ve İtalyan krallıklarının hizmetine gir­miş Osmanlı askerlerinden de söz edilir. Bu küçük şehirdeki sadece bir yıllık Türk varlığı, yüzyıllarca unutulmadı.

Güney İtalya’ya giden gez­ginlerin bu şirin kale-şehri mutlaka ziyaret etmesi tavsi­ye edilir. Bu küçük şehir, bize çağlar öncesinden fantastik bir Akdeniz hikayesi anlatıyor.

Kesik kafalar, tarihî surlar Otranto’da 12. yüzyıldan kalan katedralde, “Türklerin kestiği” yüzlerce kafatası sergileniyor (sağda). Şehri koruyan tarihi surlar bugün hâlâ ayakta