Kasım
sayımız çıktı

Eurovision’un değişmez sesi bir dönemin son temsilcisi…

1975-2012 arasında aralıklarla Eurovision Şarkı Yarışması’nın sunuculuğunu üstlenen, “Oylar yine komşuya gitti”den “Merhaba, iyi akşamlar… Şiş kebap”a bir dönemin popüler kültür efsanelerine imza atan ünlü spiker Bülend Özveren, 18 Ekim’de öldü. Özveren ayrıca “Ben Bilirim”, “Banko” ve “Joker” programlarıyla da tanınıyordu.

Bir nesil, hatta birkaç ne­sil, Türkiye’nin Eurovi­sion macerasını onun sesiyle özdeşleştirdi. “Oylar yine komşuya gitti”den “Mer­haba, iyi akşamlar… Şiş ke­bap”a Türkiye’nin popüler kül­tür hafızasında kendine has bir yer edindi Bülend Özveren bu macera sayesinde. Yıllarca heyecanla ekran başına geçip hüsranla geceyi noktalayan milyonlarca insanın hisleri­ni kelimelere döktü. Eurovi­sion’a katıldıkları yıllarda he­nüz genç ve deneyimsiz olan, bugünse birer stara dönüşmüş pek çok müzisyen, onun güven verici sunumu sayesinde ken­dilerinden emin adımlarla çık­tılar sahneye.

Oylar üzerinden uluslararası siyasetin inceliklerine, tarihten kalma anlaşmazlıklara, coğra­fi yakınlıklara ve tabii Avrupa’da yaşayan göçmenlere dair yaptığı yorumlar unutulmazlar arası­na girdi. Sonunda Riga’da Sertab Erener’in seslendirdiği “Ever­yway That I Can” ile tarihimizin ilk Eurovision birinciliğine ka­vuştuğumuzda TRT mikrofonla­rı aracılığıyla kurduğu “Ben yıl­lardır bu anı bekliyordum sevgili seyirciler” cümlesi de…

Bülend Özveren ismi Eurovi­sion’la anılsa da aslında televiz­yonculuk tarihine geçen başka işler de yapmıştı. 1965’te TRT mesaisine başlayan usta sunucu, “Ben Bilirim”, “Banko” ve “Jo­ker” programlarıyla da tanını­yordu. 1943’te İstanbul’da dün­yaya gelen Özveren, liseyi Saint Benoît Fransız Lisesi ile Galata­saray Lisesi’nde okumuş İstan­bul Üniversitesi, Hukuk Fakülte­si’nden mezun olmuştu.

Sevincin ve hüsranın sesi Bülend Özveren, yıllarca Eurovision için heyecanla ekran başına geçip hüsranla geceyi noktalayan milyonlarca insanın hislerini kelimelere döktü. Sonunda Sertab Erener birinciliği Türkiye’ye getirdiğinde “Ben yıllardır bu anı bekliyordum” diyecekti.

SACHEEN LITTLEFEATHER (1946-2022)

Akademi nihayet özür diledi ama aradan 50 yıl geçmişti

1973 Oscar ödül töreninde Marlon Brando’ya verilen en iyi erkek oyuncu ödülünü reddetmek üzere sahneye çıkan Amerikan yerlisi oyuncu Sa­cheen Littlefeather, 2 Ekim’de 75 yaşında hayatını kaybetti.

Bundan iki hafta önce Aka­demi, Amerikan yerlilerine karşı eğlence sektöründe yer alan önyargıları eleştirmek üzere sahneye çıktığında yuhala­malar, ırkçı sözlerle karşılaşan ve ünlü Western yıldızı John Wayne tarafından sahneden indirilmek istenen Sacheen Lit­tlefeather’dan 50 yıl sonra özür dilemek için Los Angeles’ta özel bir etkinlik düzenlemişti. Littlefeather, “Biz yerliler çok sabırlı insanlarızdır, sadece 50 yıl beklemek zorunda kaldım. Espri yeteneğimizi her zaman canlı tutmamız gerek, hayatta kalmamızın yolu bu” demişti.

Akademi, bir süredir meme kanseriyle mücadele eden Littlefeather’ın ölümünü kendi sözleriyle duyurdu: “Ben gittiğimde, gerçeğinizi savun­duğunuz her defasında benim sesimi, uluslarımızın ve halkı­mızın sesini de yaşatacağınızı daima hatırlayın. Ben Sacheen Littlefeather olarak kalacağım. Teşekkür ederim”.