Kasım
sayımız çıktı

Havadan düşen ölüm karadan yükselen acı

7 Ekim 2023 tarihinde, Cumar­tesi sabahı saat 06.29 İsrail se­malarında siren sesleri duyuldu. 1 gün önce, 1973 Yom Kippur Savaşı’nın 50. yılıydı. HAMAS’ın askerî kanadı Kassam Tugay­ları’nın başlattığı “Aksa Tufanı” operasyonu, 50 yıl sonra bir defa daha İsrail istihbaratını ve güvenlik güçlerini hazırlıksız yakaladı. Saldırı, adını Ramazan ayının ortasında İsrail polisi tarafından ele geçirilen Kudüs camiinden alıyordu.

“İsrail’in 11 Eylül’ü” benzetme­lerine yolaçan operasyon, daha önce benzeri görülmemiş boyut­taydı. Gazze Şeridi’nden atılan binlerce füze Demir Kubbe hava savunma sistemini deliyor; bir yandan Kassam Tugayları, dün­yanın en güvenli sınırlarından biri kabul edilen hatta gedikler açarak İsrail yerleşim birimle­rine giriyorlardı. En yoğun sız­manın yaşandığı Sderot’ta polis karakolu, Kassam Tugayları’nın kontrolüne girmişti.

Aynı sıralarda, Gazze Şeridi sınırından 5 kilometre uzaklık­ta, yaklaşık 3.500 genç, Super­nova müzik festivalinde eğle­niyorlardı. Güneşin doğuşuyla birlikte, gökyüzünde paraşütçü­ler belirdi. Onlara, Demir Kubbe tarafından engellenen füzelerin gümbürtüleri eşlik ediyordu. Alana inen militanların saldı­rılarında 200’ün üzerinde genç hayatını kaybetti. O gün İsra­il’deki toplam can kayıplarının sayısı 1.400’e çıktı.

Operasyonun hedeflerinden biri de sivillerin rehin alınma­sıydı. Kassam Tugayları sözcüsü Ebu Ubeyde, sayıları ilk anda net olarak belirlenemeyen rehinelerin Gazze Şeridi’nin her yerinde olduğunu belirterek İs­rail, Gazze halkına ne yapıyorsa aynısının İsrailli rehinelere de uygulanacağını söyledi.

İsrail’in cevabı gecikmedi. HAMAS’ın ilk saldırılarından 4 saat sonra, İsrail ordusu “De­mir Kılıçlar” operasyonunun başladığını duyurarak Gazze Şeridi çevresindeki 80 km. yarıçapındaki alanı askerî bölge ilan etti. İsrail Başbakanı Binya­min Netanyahu, “Aksa Tufanı” sonrası uzun ve zorlu bir savaşın başladığını duyurdu ve abluka altında tutulan Gazze’deki sivil­lere “bölgeyi terketme çağrısı” yaptı. Böylece Ortadoğu’nun karanlık tarihinde yeni bir sayfa açıldı.

Dergimiz baskıya girdiği sı­rada 21. gününü geride bırakmış olan İsrail’in hava saldırıların­da, can kayıpları 7.028’e yüksel­mişti; bu kayıpların 2.665’i 18 yaşın altındaydı. İsrail’in sivil yerleşimleri hedef alan saldı­rılarında insanlar kendileri ve çocukları için güvenli olacağına inandıkları hastanelere sığın­dılar ama; bombalar ve ölüm maalesef buraları da vuracaktı.

Yükselen acil ateşkes çağrı­larına rağmen, abluka altındaki Gazze’de içme suyu ve yiyecek bulunamıyor; yakıt sıkıntısı, özellikle elektriksiz kalan has­tanelerde sağlık görevlilerini perğşan ediyordu.

7 Ekim sabahından beri dünyayı ikiye bölen bu şiddet, uzun yıllardır devam eden bir mücadelenin son dışavurumuy­du. Çatışmanın kökenindeki kilometre taşları ise daha geriye gidiyor. Filistin-İsrail çatışma­sının tarihini belirleyen dönüm noktaları…

1928’den günümüze Filistin ve İsrail’de güç ilişkileri
Filistin ulusal mücadelesinde FKÖ’den HAMAS’a doğru
Modern savaşta cephe gerisi yok, her yer cephe
Siyonizmin ortaya çıkışı, Yahudi devletinin kuruluşu