Madenciliğin tarihi kömürle değişti. Sanayi Devrimiyle patlayan kömür ihtiyacı, yerin yüzlerce metre altına hücum başlattı. Madenciler toz, duman ve toksik maddeler yüzünden solunum hastalıkları yaşadı, göçük altında veya patlamalarda sakat kaldı, can verdi. 18. yüzyılda bir madencinin dünyası, aşağıda gördüğünüz kadar karanlık ve zorlayıcıydı.
Karanlık bir dünya
Madencilerin esas işi, içindeki minarelleri çıkartmak için kayaları delmektir. Bununla birlikte göçükleri engellemek için tünellere tahkimat kurmaları, çıkarılan madenlerin taşınması için raylar döşemeleri ve madenleri yüzeye taşıyacak vagonetlere yüklemeleri gerekir.
GALERİLER
Madencilerin duruşları ve hareketleri, zorlayıcı ve rahatsızlık vericidir. Maden damarlarını bulmak için uzun mesafeleri iki büklüm yürümek zorunda kalırlar.
Kömürden doğan imparatorluk
İngiltere’nin muazzam kömür rezervleri, devletin 18. yüzyıldan bu yana geliştirdiği sanayi potansiyelinin temelini oluşturuyor. Bu kaynağın kolay erişilebilir olmasının yanında, makine, demiryolu ve temel alt yapıları inşa etmek için gerekli ucuz metal ihtiyacını karşılayan demir-çelik sanayisinin yıldızının parlaması da bu gelişime destek oldu.
GÖÇÜKLER
Sanayi Devrimi döneminde olağan şeylerdi. Günümüzde çok daha seyrek de olsa hâlâ göçük yaşanabiliyor. Örneğin 5 Ağustos 2010’da, Şili’nin San Jose madeninde 33 madenci sıkışıp kalmış ama 69 günün sonunda kurtarılmışlardı.
ÇOCUK İŞÇİLER
Dar tünellere kolayca girebiliyorlar, yetişkinlerden daha düşük ücretlere çalışıyorlardı.
1 İdare
Bu binalar yönetici personelin ofisleriydi. İşle ilgili talimatlar buradan veriliyordu.
2 Halatlar
Çıkartılan madenle gerekli alet edevat, dikey bir kuyudan halatlarla indirilir, çıkarılırdı.
3 Galeriler
Tünellerin, kuyuların, bacaların, galerilerin, odaların ve havalandırma kanallarının inşası şarttı.
4 Alt katlar
Tahta merdivenler yeraltındaki galerileri birbirlerine bağlardı.
5 Nakliye
Madenin nakliyesi, raylar üzerinde yol alan vagonetlerle sağlanıyordu.
18. YÜZYIL – BUHARIN GÜCÜ ADINA
Sanayi Devrimi’nin temelinde buhar makinesi vardı. Fabrikalarda, deniz ve demiryolu taşımacılığında gerekli buhar için kömür ihtiyacında patlama yaşandı.
19. YÜZYIL – ALTINA HÜCUM
1848’de binlerce işçi bu parlak sarı metali bulmak için Kaliforniya’ya hücum etti. Kol gücüyle yapılan kazılarda makina kullanımından da faydalanıldı.
20. YÜZYIL – SİYASETİ DÖNÜŞTÜRDÜ
Özellikle Avrupa’da koşulların iyileşmesini isteyen işçiler, siyasette söz sahibi oldu. 1957’de kurulan Avrupa Kömür ve Çelik Topluluğu, AB’nin temelini oluşturdu.
21. YÜZYIL – ÇEVREYE ÖLÜM
Çoğu madencilik çalışmaları, biyolojik çeşitliliği tehdit ederek su kaynaklarını kirleterek çevre üzerinde tahribata neden oluyor.