Aralık
sayımız çıktı

Seçimlere damga vuran unutulmaz bir sembol

Demokrat Parti’nin 1950 seçimlerinden önce yüzbinlerce bastınp duvarları donattığı “Yeter Söz Milletindir” afişi, siyasi tarihimizin önemli sembollerinden biriydi. Afişin yaratıcısı ise Ankara’nın ilk sanat galerisini kuran ve Eser dergisini yayımlayan Mimar Selçuk Milar’dı.

Türk basın tarihinde bazı dergiler vardır ki bir-iki sayı çıkıp kısa sürede yayın hayatlarına son verseler de büyük etki bırakmışlardır. Mimarlık ve sanat dergisi olarak tanımlanabilecek Eser dergisi de iki sayılık ömrüne rağmen etkisi büyük olmuş dergilerdendir. Ankara’da 1947 sonunda çıkan, sanat ve mimarlık alanında hem yazınsal içeriği hem de baskı kalitesi açısından seçkin bir süreli yayındır Eser.

Derginin ne kadar kıymetli ve özel olduğunu anlamak için yazılarıyla katkıda bulunan bazı isimlere bakmak bile yeterlidir: Sedad Hakkı Eldem, Abidin Dino, Fikret Adil, Eşref Üren, Adnan Ötü-ken, Mahmut Ragıp Gazimi-hal, Emin Onat, Nurullah Berk, Ahmet Adnan Saygun, Bedri Rahmi, Nihal Pertev Sanlı, Selçuk Milar…

Derginin sahibi ve ya-zıişleri müdürü Mimar Selçuk Milar, sanat ve mimarlığa gönül vermiş zarif bir kişiydi. 1917 İstanbul doğumlu Milar, Robert Colle-ge’de okuduktan sonra Galatasaray Lise-si’nden mezun olmuş, sonrasında Güzel Sanatlar Akademisi Mimarlık bölümünü bitirmişti. 1957’de Ankara’nın ilk sanat galerisi “Galeri Milar”ı kuran Selçuk Milar 1991’de hayata veda etti.

Seçimlere damga vur
“Yeter Söz Milletindir” afişi (yukarıda) ve yaratıcısı, Mimar Selçuk Milar.

Selçuk Milar’ın büyük zorluklarla çıkardığı Eser dergisini pek kimse bilmez ama siyasi tarihle biraz ilgilenenler bile 1950 seçimlerinden önce Demokrat Parti için tasarladığı “Yeter Söz Milletindir” afişinden haberdardır.

Seçmenler üzerinde büyük etki yapan afiş, dönemin ünlü matbaası Alaeddin Kı-ral Matbaası’nda basılmıştır. Matbaanın sahibi Alaeddin Bey afişin orijinallerini bizzat Ankara’dan alarak İstanbul’a getirmiştir. Selçuk Milar, Ankara’da olduğu için prova baskılarını kontrol edemeyişine üzülmüşse de 100 binlerce basılan afişinin Türkiye’nin dörtbir yanında duvarları süslemesiyle üzüntüsü sevince dönmüştür.

Birçok gazete yazısı ve karikatüre konu olan “Yeter Söz Milletindir” afişi o kadar etkili olmuştur ki sonraki yıllarda Demokrat Parti, afişin yarattığı başarıyı rakipleri tekrarlamasın diye seçim afişlerinde görsel kullanımını yasaklamıştır.