Kasım
sayımız çıktı

Taştan tablete iletişim

Yaklaşık 40.000 yıl önce, insan boya maddesi kullanarak bir kayaya izini bıraktı. Böylece, sonraki binyıllarda durmak bir yana, daha da hızlanan bir serüven başladı. 21. yüzyılda akıllı telefonlar ve tabletlerle beraber ilerleyen sosyal medyanın yaygınlığı, yontma taş devri insanının hayal bile edemeyeceği bir gelişmedir. Gezi olaylarıyla uygarlık belleğine elektronik olarak kazınan veriler de bu küresel yaygınlığı gösteriyor.

Bağlantılar

Braketlerin tarihi, bir anlamda mesajların tarihidir. Bıraktıkları resimler yoluyla tarih öncesi insanlarla iletişim kurabiliriz. Mezopotamya, Çin ve Mısır uygurlıklarının kurucuları hakkında, kile, tahtaya ve Papiruslara bıraktıkları kalıtlar sayesinde bir çok şey biliyoruz. Orta çağ insanın gündelik hayatı bize kendini parşömende gösteriyor. 15. yüz yılın keşfi olan matbaa sayesinde insanlığın kültürel mirası kayda alınmış durumda. Ama yeni binyılda karşımıza yeni bir teknoloji çıkıyor: gittikçe artan bir hızla ve akıl almaz boyutlarda veriyi depolama becerisine sahip elektronik arşivleme.

M.Ö. 40000
Taş
Elimizde yontma taş devrinden kalma ilk dayanak kayadır. İnsan değişik boya maddeleri kullanarak taşa izini bıraktı.
M.Ö. 3200
Kil

Yazının ilk örnekleri Mezopotamya bölgesinde bulunmuştur. İnsanlar o zamanlarda nemli kil tabletlere çiviyle yazı yazarlardı.
M.Ö. 3000
Papirüs

Antik Mısırın en önemli icatlarından biri olan ve papirüs bitkisinin posasından yapılan Papirüs, hızla bütün dünyaya yayıldı.
M.Ö. 1500
Parşömen

İnek derisinin özel bir yöntemle işlenmesiyle üretilen parşömen yavaş yavaş papirüsün yerini aldı.

Sosyal medyanın direnişteki rolü

Occupy Wall Street’ten Arap Baharı’na, sosyal medya son yıllardaki en büyük politik gösterilerin merkezinde. Bu gidişata katılan Türkiye’deki Gezi Parkı protestolarının Twitter’daki yansiması, New York Universitesi Sosyal Medya ve Siyasi Katılım (SMaPP) laboratuvarının yaptığı araştırmayla bize sosyal medyanın halk eylemlerine sağladığı katkıyı gösteriyor.

31 Mayıs Cuma günü saat 16:00’dan sonraki ilk 24 saatte protestolarla ilgili en az 2 milyon hashtag gönderildi.

Twitter gün boyu hareketliydi. Geceyarısından sonra bile dakikada 3.000’den fazla tweet atıldı.

Tweetlerin yaklaşik % 90’ı Türkiye’den, % 50’si Istanbul’dan geldi. Mısır devriminde ise sadece % 30’u ülke icindendi.

Tweetlerin ortalama % 88’i Türkçe’ydi.

Merkez medyanın olayları ele almamasına istinaden oluşturulan #BugünTelevizyonlarıKapat hashtagi 50.000’den fazla tweette kullanıldı.

II. Yüzyıl
Kağıt

Çin’de ikinci yüzyılda bile kullanılmasına rağmen Avrupa’da ancak 8. Yüz Yılda gelmiştir. Matbaanın da keşfiyle birlikte kağıt üretimi sanayileşmiştir.