Yüzyıl önce 28 Temmuz’da başlayan ateş, 1918’in 11. ayında, 11. günde, saat 11’de kesildiğinde, tarihin o zamana kadarki en korkunç yıkımını yaratmıştı. Avrupa merkezli bu ilk küresel savaş, yaklaşık 16 milyon insanın ölümüne yol açtı, dünya tarihini sonsuza dek değiştirdi.
SUNUŞ
1914-18 HÂLÂ DEVAM EDİYOR
1.Dünya Savaşı, 100. yılında hâlâ insanlığı etkilemeyi sürdürüyor. Tarihçiler durmadan yeni belgeler buluyor, tazeleyici yaklaşımlar sunuyorlar. Bazı toplumlarsa hâlâ o savaşın yarattığı sorunlarla karşı karşıya. Milyonları öldüren bu savaş, Avrupa’da öyle sınırlar çizdi ki, bitiminden 20 yıl sonra bir dünya savaşı daha başladı. Ortadoğu’da icat ettiği devletlerin sorunları ise günümüzde de kanlı bir biçimde sürüyor.
Bu sayımızda kapak konumuzu, 1. Dünya Savaşı’nın genel-askerî çerçevesi ve analizlerine ayırdık. 27 sayfalık dosyamızda, özellikle savaşın ana cephesi olan Batı Cephesi’ndeki dönüm noktalarıyla, Osmanlı ordusunun durumunu, savaştığı cepheleri, askerlerin fedakârlıklarını, yapılan ölümcül hataları ve genel performans değerlendirmelerini ele aldık.
#tarih ülkemizin 29 Ekim 1914’te katıldığı Büyük Savaş’ı, bu aydan başlayarak askerlerin çektiği çilelerle, evde kalanların acılarıyla, Ermenilerin yaşadığı büyük felâketle, kısacası sosyal-ekonomik-siyasi-insani yönleriyle okurlarına aktaracak.