MÖ 205 senesinde, bugün Eskişehir- Sivrihisar’a 16 km. mesafedeki Pessinus’ta korunan Kibele’nin siyah meteor taşı Roma’ya taşınmıştı. Kutsal taşın, Roma’nın baş düşmanı Kartaca’nın yenilgisini sağladığına inanıldı. Taşın akıbeti bilinmiyor.
Orta Anadolu bozkırının tozunu kaldırarak gelen Roma atlılarını gören tapınak rahipleri haklı olarak endişelendiler. Bu atlılar, herşeyden uzak bu küçük tapınak şehrinin, Pessinus’un kapısını iyi bir iş için çalmazlardı herhalde…
Milattan önce 205 senesiydi ve bütün Akdeniz dünyası birbiriyle savaşıyordu. Büyük İskender’in Babil’de ölümünün üzerinden 118 sene geçmişti. Kartaca İspanya’dan Sicilya’ya, Galya’dan Kuzey Afrika’ya kadar her yerde Roma ile savaşıyordu. Ünlü Kartacalı komutan Hannibal, Cannae’de Roma ordusunu 11 sene önce feci bir yenilgiye uğratmış ve hâlâ ordusu ile İtalya’da Roma şehirlerini vuruyordu. İskender’in ardılları arasında Makedonya’dan Suriye’ye bütün Doğu Akdeniz’de ve Anadolu’da çatışmalar yaşanıyordu. Orta Avrupa’dan çıkıp gelmiş Kelt kabileleri savaşa savaşa Bergama Krallığı’nın doğusuna itilmiş ve Ankara civarına yerleşmişlerdi. Eskiden Frigya diye anılan bu bölge artık Galatya diye anılmaya başlanmıştı…
Bugün Eskişehir’e bağlı Sivrihisar’ın Ballıhisar mahallesinde bulunan Pessinus’a gelen Roma heyetinin isteği ağırdı: Ana Tanrıça’nın tapınağında, tanrıçanın simgesi olan kutsal kara meteor taşını almak ve Roma’ya götürmek. İtalya Kartaca tehdidi altındaydı ve Romalı kahinler zor zamanlarda hep yaptıkları üzere, Roma’ya MÖ 6. yüzyılda Anadolu’dan, Troas bölgesindeki İda Dağı’ndan (Kazdağı) gelmiş Sibilin kehanet kitaplarına başvurdular. Kitaplar, Magna Mater’in (Büyük Ana) kara taşı Roma’ya gelmeden İtalya topraklarının yabancılardan temizlenemeyeceğini yazıyorlardı. Anadolu’nun ilk sakinlerinden beri değişik isimlerle anılan, Hititlerin Kubaba diye adlandırdığı Büyük Ana’ya o çağlarda Kibele deniyordu. Pessinus’un tapınağında özenle korunan bu siyah kutsal taş göklerden gelmişti ve Kibele’yi simgeliyordu.
O sıralar Anadolu’nun büyük bir bölümünün hakimi Bergama krallığı idi. Kral I. Attalos, hem Makedonya hem de Suriye’deki Seleukos krallıkları ile çatışıyordu. En büyük müttefiki Roma’nın bu özel isteğini kıramazdı. Romalılara izin verdi ve kutsal taşı Roma’ya götürdüler. Önce geçici olarak Palatine tepesindeki Zafer Tapınağı’na, daha sonra da bu kara taş için hususi inşa ettikleri Magna Mater tapınağına yerleştirdiler.
Tarih bize kutsal taşın işe yaradığını gösteriyor: Hannibal MÖ 203 senesinde İtalya’dan çekilmek zorunda kaldı ve Roma MÖ 202’de Zama savaşında Kartaca’yı yendi. Hannibal Anadolu’ya kaçmak zorunda kaldı, Romalılara teslim olmamak için MÖ 183 senesinde Gebze’de intihar etti…
Bugün Pessinus’ta görülebilen tapınak kalıntısı, Roma dönemine, 1. yüzyıla tarihleniyor. Roma’nın Palatine tepesindeki Magna Mater tapınağının kalıntıları da bugün görülebiliyor. Ana Tanrıça’nın kara meteor taşının akıbeti ise bilinmiyor!