Arşivi Medici ailesinin katkılarıyla oluşan ve binası 1523’te Michelangelo tarafından tasarlanan Laurenziana Kütüphanesi, maniyerizm akımını yansıtan mimari bir başyapıt.
Dan Brown’ın Cehennem adlı kitabının 213. sayfasında şöyle yazar: “Eğer henüz oraya gitmediyseniz, mutlaka gitmelisiniz. Michelangelo tarafından tasarlanmış dünyanın ilk halk kütüphanesine çıkan muhteşem bir merdiveni vardır. Oradaki kitaplar kimsenin alıp götürmemesi için koltuklara zincirlenmiştir. Tabii oradaki kitapların birçoğu dünyadaki tek kopyalardır.” Bahsettiği yer İtalya’nın görkemli şehirlerinden Floransa’daki Laurenziana Kütüphanesi.
Kütüphanenin açılışı 16. yüzyıla dayanıyor. Kitaplığın oluşması ise daha önce. 15. yüzyılda Floransa şehri yöneticilerinden Cosimo de Medici ve Lorenzo de Medici (Muhteşem Lorenzo) ülkenin dört bir yanından nadir el yazmalarını ve kitapları toplayarak sarayda eşsiz bir kütüphane oluşturmaya giriştiler ve bir bölümünü de halka açtılar. Lorenzo’nun ölümünden sonra, 1494’te Medici ailesinin yönetimden indirilmesi ve sarayın yağmalanması üzerine, kütüphaneden kalanlar Roma’ya taşınarak Lorenzo’nun gayrimeşru oğlu ve 1513’te papa ilan edilecek olan Giovanni tarafından koruma altına alındı. 1523’te ise bu kez Lorenzo’nun yeğeni Giulio papalık mevkiindeydi ve Medici ailesi eski gücünü tekrar kazanmaya başlamıştı. Böylece Giulio, yıllardır yuvaya dönmeyi bekleyen kitaplar için dönemin üstadı Michelangelo ile anlaştı.
Michelangelo kütüphane için muazzam bir plan hazırladı. 1525’te başladığı bina 1534’te üstad Floransa’dan ayrıldığı için yarım kaldı. Fakat dönemin önemli mimarları Tribolo, Basari ve Ammannati üstadın planlarına sadık kalarak kütüphaneyi 1571’de tamamladı. 11.000 el yazması ve 4.500 erken dönem kitap barındıran ve yapısıyla göz kamaştıran Laurenziana Kütüphanesi, günümüzde daha çok heykelleriyle tanınan Michelangelo’nun mimari ustalığının en önemli göstergelerinden biri sayılıyor.
Meraklısına…
Laurentian Kütüphanesi’ni ziyaret ettiğinizde, olağanüstü mimarisi dışında, görmeniz gereken önemli eserler var:
• İşgal-öncesi Aztek kültürünü anlatan en kapsamlı kaynak olan Codice fiorentino, 16. yüzyıl.
• Bizanslıların Asya’daki en güzel çalışmalarından sayılan Süryanice ilahi kitabı Rabbula İlahileri, 6. yüzyıl.
• İncil’in Latince el yazmasının günümüze ulaşan ilk tam hali olan Codice Amiatino, 8. yüzyıl.
• 14. yüzyıl İtalyan müziğine dair tek kaynak olan Codice Squarcialupi, 15. yüzyıl.
• Sappho’nun çağdaşı ve yakın dostu şair Erinna’nın kendi el yazısıyla yazılmış şiirlerinin olduğu papirüs, MÖ 600’ler.