Dünün ve bugünün gündemi e-postanıza gelsin.
0,00 ₺

Sepetinizde ürün bulunmuyor.

TAVANARASI

KİŞİSEL GELİŞİM

Etek boyunun eğitime etkisi

Beyoğlu’ndaki Yıldız Dans Evi, 1970 yılında her gün 12.00-17.00 arası “Avrupa’da çıkan en son dansların” öğretileceği kursları­nı duyururken eğitmenlerin mi­ni etekli olduğunu özellikle vur­gulamış. 1960’lı yılların başın­da ABD’den tüm dünyaya yayılan twist dansını öğretmek için 1967’de açılan Yıldız Dans Evi’nin kursla­rının büyük ilgi gördüğü fotoğraf­lardan anlaşılıyor. Bir karede mini etekli eğitmenle birlikte görülen ki­şi de ünlü sanatçı Erkin Koray.

Erkin Koray mini etekli eğitmenle.

İlk dans salonunun 1920’de Şişli’de açıldığı İstanbul’daki ilk dans dershaneleri 1927’de hizme­te başlamıştı. Çarliston dansını öğrenmek isteyen kadın ve erkek­ler için ayrı ayrı açılan bu kurs­lar bir süre sonra Valilik tarafın­dan kapatıldı. Dans kursları asıl patlamayı ise jimnastiği çağrıştı­ran birtakım hareketlerle süsle­nen acayip dansların moda olduğu 1980’li yıllarda yaptı.

MATBUAT

Tam Aziz Nesin’lik reklam sayfaları

Aziz Nesin’in 1962’de çıkardığı Zübük gazetesi siyasetten sanata spordan matbuat dünyasına kadar her alana el atar, her şeyle dalgasını geçer. Tabii reklamlarla da.

Aziz Nesin’in 1961’de yaımlanan romanı Zübük, çıkarı uğruna her şeyi yapabilecek, yalancı, düzenbaz, ahlaksız, hırsız ve dönek kasaba politikacısını anlatır. Bugün de Türkiye’nin en önemli sorunlarından biri bu siyasetçi tipi olduğu için Zübük güncelliğini hiç yitirmemiştir. Aziz Nesin, bu siyasetçiyi “Kağnı gölgesinde- ki it” diye tanımlar. Romanın ilk baskısının kapağında bu sözün açıklaması da vardır: “İt kağnı gölgesinde yürür de kendi göl- gem sanırmış”.

1961’de basılan Zübük’ün
kapağı Sait Maden’e ait.

Romanın gördüğü büyük ilginin rüzgârından yararlanmak isteyen Nesin, 1962 yılı Ocak ayında Zübük isimli bir mizah gazetesi çıkarmaya başlar. Sloganı, “Ne sağcıyız ne solcu futbolcuyuz futbolcu” olan gazetenin haberleri bugünkü Zaytung’un haberleri gibi “uydurma”dır. Pazartesi günleri çıkan Zübük, siyasetten sanata spordan mat­buat dünyasına kadar her alana el atar; herkesle, her şeyle dal­gasını geçer.

Gazetenin uydurma rek­lamları ise özel bir ilgiyi hak edecek kadar enteresandır. “Vatandaş Yeşilay’a inanma, çek kafayı sür safayı” başlık­lı sözde Tekel ilanının sonun­da, “Ne kadar içerseniz, devlet bütçesinin geliri o kadar artar. Sonra o paralarla İmam Hatip Okulu ve cami yapılır” yazar örneğin. Gericiler için üretilen, “Geri” mar­ka saatlerin en önemli özelliği ise her on daki­kada bir saat geri kal­masıdır. Gericilerden sözedilmişken ırkçılar da unutulmaz elbet­te. Bozkurtlar Yetişi­yor adlı kitap ilanında­ki yazar N. İtsiz, ünlü Turancı yazar Nihal Atsız’a gönderme­dir. “Boş” marka radyoların ise içi boştur, çünkü radyodaki alaturka şarkılardan ve yavan konuşmalardan bıkanlar için özel olarak üretilmiştir.

Gazetenin kendi promos­yon ilanlarında, çekilişle seçilecek ilk üç okura nasihat verileceği, dördüncü ve beşin­cinin Galata Kulesi ile Beyazıt Kulesi’ni kazanacağı yazar.

Aziz Nesin’in dar bir kad­royla çıkardığı ve yazıların çoğunu kendisinin yazdığı Zübük, 42 sayı çıktıktan son­ra bir yaşını bile tamamlaya­madan yayın hayatına veda etmiştir.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Devamını Oku

Son Haberler