Eylül 2024 Sayımız Çıktı

Denizaltılar ve akıncılar eski ekolü sulara gömdü

Alman u-boat’larının her tür gemiye karşı geliştirdikleri yeni hücum teknikleri ve yüzey akıncılarının (surface raiders) yük gemilerine karşı düzenlediği baskınlar, İtilaf Devletleri’ni yenilginin eşiğine getirmişti.

Savaş sırasında denizlerde de bir dizi yeni gelişme yaşanmaktaydı. Bunların en önemlisi Müttefikleri yenilginin eşiğine getiren denizaltı savaşıydı. Alman denizaltıları yüzlerce gemi batırdı. Keza gene bu savaşın öne çıkardığı “akıncılar” da denizaltılarla birlikte 2. Dünya Savaşı’nda çok daha yaygın kullanılacaktı. Denizlere bakarsak, Almanların denizaltıların yanı sıra üç çeşit yüzey akıncısı kullandıkları görülür. Bunlar kıstırılıp batırılıncaya kadar, kendilerine karşı muazzam kaynak ayıran İngiliz donanmasına büyük sıkıntı verdi. Akıncıların ilk grubu savaştan önce dünyanın dört bir yanına dağılmış bulunan kruvazörlerdi. İkinci grup ise yardımcı kruvazör olarak silahlandırılarak denizlere salınan hızlı yolcu gemileriydi.

Akdeniz’in gemi avcısı Akdeniz’de yüzeyde seyir halinde bir Alman U-boat’u (1917). Güvertede görülen küçük flamaların herbiri, batırılan gemileri simgeliyor.

Bunlardan Willhelm Der Grosse Batı Afrika’da kıstırılmadan önce 3 gemi batırdı. Prinz Ethel Friedrich ise 11 gemi batırdıktan sonra ABD’de enterne edildi. Esas başarılı akıncılar şileplerden dönüştürülen ve silahları son ana kadar gizlenen gemilerdi. Bunlar büyük depoları sayesinde hiç ikmal almadan bir yıldan uzun süre okyanuslarda dolaşıp yük gemilerini avlıyordu. En başarılı olanları Moeve, Seeadler ve Wolf’dur. Bunlar sırasıyla 15, 13 ve 15 gemi batırdı. Wolf’un döktüğü mayınlar ayrıca 15 gemiyi denizin dibine gönderdi. Ne var ki sadece birkaç tanesi geri dönebilecekti.

O günün olanakları içerisinde okyanuslarda kaybolan gemileri bulmak zordu ama tespit edilmeleri sonuçta bir zaman meselesiydi ve batırılan gemilerin bir kısmı son anda durumu bildirebiliyordu.

Derinden gelen ölümün sessiz filmi 1927’de yapılan Alman sessiz filmi “U-9 Weddigen” adını dönemin en meşhur denizaltı komutanından alıyordu. Otto Weddigen, 22 Eylül 1914’te U-9 denizaltısıyla üç İngiliz kruvazörünü içlerindeki 1400 kişiyle birlikte batırmış ve milli kahraman ilan edilmişti.

LOTHAR VON ARNAULD DE LA PERIERE

Rekoru henüz kırılamadı: 453 bin gros ton, 194 gemi

Alman donanmasının bu aristokrat subayı, tarihin en fazla gemi batıran denizaltı komutanıdır. Önce U-35, sonra da U-139 ile Akdeniz’de toplamı 453.717 bin gros ton olan 194 gemiyi denizin dibine göndermiştir. İlki 1915’in Kasım ayında başlayan 14 seferde elde ettiği zaferler
için yüzeyden hücum taktiğini uygulamış, bunların çoğunu şimdiki denizaltılarda olmayan güverte topuyla batırmıştır (Denizaltıların taşıdığı torpil sayısı sınırlı olduğu için bu taktik büyük önem taşıyordu). 2. Dünya Savaşı’nın denizaltıcıları bu skora yaklaşmayı bile başaramadılar ama o dönemde denizaltılara karşı tedbirler çok daha gelişmişti ve çok az denizaltıcı 14 seferi tamamlayabilecek, Alman denizcilerinin dörtte üçünden fazlası ölecekti.

KARL VON MÜLLER

Denizlerin modern korsanı

İlk önemli akıncı harekatını yapan SMS Emden hafif kruvazörünün komutanıdır. Savaş çıkmadan birkaç gün önce durumu sezmiş ve Çin’deki Alman imtiyazlı bölgesi olan Tsinghao limanından denize açılarak akıncılık yapmaya karar vermiştir. Hint Okyanusu’nda iki savaş gemisi ile 16 yük gemisi batırmış, bir gemiyi de ele geçirerek yardımcı olarak kullanmıştır. Emden’e karşı büyük kaynak ayrılmış, nihayet Cocos adası civarında batırılmıştır. Müller, teslim olmuş, o sırada karaya çıkmış olan gemi birinci zabiti von Mücke ele geçirdiği bir tekne ile yanındakilerle birlikte Yemen’e ulaşıp Osmanlı bölgesinde kurtulmuştur. Akıncı harekatı o kadar başarılı oldu ki, Almanlar iki savaşta da çok sayıda kruvazör veya sivil gemiyi donatarak bunu tekrarladılar ve çok sayıda gemi avladılar.